Η βραζιλιάνικη ομοσπονδιακή αστυνομία εισηγήθηκε χθες να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα για παθητική διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο μιας έρευνας η οποία συνδέεται με το σκάνδαλο της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras.
Η εισήγηση για την απαγγελία κατηγοριών, την ώρα που η διάδοχός του Λούλα στην προεδρία, η Ντίλμα Ρουσέφ, δικάζεται στη Γερουσία, θα πρέπει ωστόσο να εγκριθεί από την εισαγγελία, όπως αναφέρεται σε έκθεση του Μάρσιου Αντριάνου Ανσέλμου, ανώτατου αξιωματικού της αστυνομίας, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο Λούλα, 70 ετών, και η σύζυγός του Μαρίσα Λετίσια, κατηγορούνται για την αγορά ενός διαμερίσματος κι ενός εξοχικού με παράνομο τρόπο, με ενίσχυση της εταιρείας BTP OAS, η οποία ενέχεται στο κύκλωμα διαφθοράς στη γιγαντιαία δημόσια εταιρεία πετρελαίου, την Πετρομπράς.
Το ζεύγος φέρεται να απέκτησε τα ακίνητα αυτά «παράνομα» με χρήματα της εταιρείας BTP OAS, συγκεκριμένα ένα ποσό «ύψους 2,4 εκατομμυρίων ρεάις» (750.000 δολάρια), σύμφωνα με την έκθεση. Το διαμέρισμα, κατά την αστυνομία, αγοράστηκε από την εταιρεία κι ανακαινίστηκε από τον Λούλα.
Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου αντέδρασαν χαρακτηρίζοντας την έκθεση του ανώτατου αξιωματικού της αστυνομίας «καθαρή φαντασία», τονίζοντας για ακόμη μια φορά ότι τα ακίνητα «δεν ανήκουν και δεν ανήκαν ποτέ στον Λούλα ή στους οικείους του» αλλά στην εταιρεία, καθώς και ότι ο πρώην πρόεδρος και η σύζυγός του απλά επισκέφθηκαν το διαμέρισμα μια φορά, όταν σκέπτονταν να το αγοράσουν.
«Το κίνητρο αυτής της έκθεσης είναι πολιτικό», υπογράμμισαν οι δικηγόροι του Λούλα, καθώς ο Ανσέλμου έχει ήδη καταγγείλει τον Λούλα «σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και έχει εκφράσει δημόσια τη συμπάθειά του στο πολιτικό στρατόπεδο που αντιτίθεται σε εκείνο του πρώην προέδρου».
«Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε σύμπτωση το γεγονός ότι η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε εν μέσω της διαδικασίας παραπομπής της προέδρου (Ρουσέφ), η οποία εξελέγη με την υποστήριξη του Λούλα», πρόσθεσαν.
Ο Λούλα, πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2003 ως το 2010, είναι πλέον αντιμέτωπος με συνολικά τρεις έρευνες οι οποίες συνδέονται με το σκάνδαλο της Πετρομπράς, μια υπόθεση η οποία εκτιμάται ότι στοίχισε στη δημόσια επιχείρηση πάνω από δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Πολλοί πολιτικοί διαφόρων κομμάτων, επιχειρηματίες και στελέχη της εταιρείας φέρονται να ωφελήθηκαν από το κύκλωμα διαφθοράς που απομυζούσε την εταιρεία.
Ήδη σε βάρος του Λούλα απαγγέλθηκαν την 29η Ιουλίου κατηγορίες για απόπειρα παρακώλυσης της δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο της Πετρομπράς. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η εμβληματική μορφή της βραζιλιάνικης κεντροαριστεράς κλήθηκε να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης για την υπόθεση.
Σε περίπτωση καταδίκης του, ο Λούλα δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για μια τρίτη θητεία στην προεδρία το 2018.
Στα τέλη του Ιουλίου, ο πρώην πρόεδρος είχε καταθέσει προσφυγή στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη καταγγέλλοντας την «κατάχρηση εξουσίας» σε βάρος του.
Προχθές Πέμπτη άρχισε στη Βραζιλία η δίκη της Ρουσέφ, η θεωρούμενη ως βέβαιη καθαίρεση της οποίας θα σημάνει το τέλος των 13 ετών διακυβέρνησης της κεντροαριστεράς στη χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.