Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων και οι μαοϊστές αντάρτες κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για την εφαρμογή επ’ αόριστον εκεχειρίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλουν για την επιτάχυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας ώστε να τερματιστούν οι συγκρούσεις που διαρκούν εδώ και μισό αιώνα και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία μέσα σε έναν χρόνο μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Όσλο της Νορβηγίας, οι πρώτες επίσημες την τελευταία πενταετία. Οι αντάρτες, που επανέλαβαν το αίτημά τους για «επαναστατικές αλλαγές», δεν καθόρισαν κάποιο χρονοδιάγραμμα.
«Βρισκόμαστε σε έναν δρόμο εξπρές προς την ειρήνη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Σιλβέστρε Μπέλο, μετά την υπογραφή της κοινής διακήρυξης με τους εκπροσώπους του Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου (NDF), της πολιτικής πτέρυγας. «Μιλάμε για ένα χρονοδιάγραμμα το πολύ 12 μηνών» πριν από την υπογραφή της οριστικής ειρηνευτικής συμφωνίας», πρόσθεσε.
Και οι δύο πλευρές, κατά την τελετή της υπογραφής που έγινε σε ένα ξενοδοχείο στα περίχωρα του Όσλο, χαιρέτισαν τη συμφωνία εκεχειρίας και τα μέτρα που θα ληφθούν για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Μπέργκε Μπρέντε, ως οικοδεσπότης της τελετής, κάλεσε τόσο την κυβέρνηση όσο και τους αντάρτες να παραδειγματιστούν από τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Κολομβίας και των μαρξιστών ανταρτών της οργάνωσης FARC. Η Νορβηγία εδώ και πολλά χρόνια διαδραματίζει τον ρόλο του μεσολαβητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες τόσο στην Κολομβία όσο και στις Φιλιππίνες.
Με βάση τη συμφωνία, οι αντάρτες παρατείνουν επ’ αόριστον την εκεχειρία μίας εβδομάδας που είχαν κηρύξει με την ευκαιρία των διαπραγματεύσεων στο Όσλο, και η οποία επρόκειτο να λήξει άμεσα. Η κυβέρνηση επαναβεβαίωσε και αυτή ότι θα τηρήσει την εκεχειρία που ισχύει από τις 21 Αυγούστου, την οποία θα ανακαλούσε στην περίπτωση που οι αντάρτες δεν την εφάρμοζαν.
«Υπάρχει ένα σαφές σχέδιο για την επιτάχυνση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Χοσέ Μαρία Σισόν, ο ιδρυτής του Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππίνων που ζει εξόριστος στην Ολλανδία. Ο Σισόν χαρακτήρισε τις Φιλιππίνες «ημιαποικιακή» και «ημιφεουδαρχική» χώρα. Οι αντάρτες ζητούν μεταξύ άλλων την αναδιανομή της γης στους φτωχούς αγρότες και την εθνικοποίηση των βιομηχανιών.
Οι αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και του NDF συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στο Όσλο στις 8 Οκτωβρίου.
Και οι δύο πλευρές κάλεσαν τον πρόεδρο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος βοήθησε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις εγκρίνοντας την αποφυλάκιση 16 κρατουμένων, να χορηγήσει αμνηστία σε όλους τους αντάρτες. Μια τέτοια αμνηστία, για την οποία θα χρειαστεί και η έγκριση του Κογκρέσου, θα οδηγούσε στην αποφυλάκιση περίπου 530 ανταρτών.
Ο Ντουτέρτε έχει δηλώσει ότι θέλει να σταματήσει τους ανταρτοπόλεμους, τόσο με τους μαοϊστές όσο και με τους μουσουλμάνους μαχητές, καθώς παρεμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο Νέος Λαϊκός Στρατός, η ένοπλη πτέρυγα του Κομμουνιστικού Κόμματος αριθμεί σήμερα περίπου 3.000 μαχητές και δρα κυρίως στις ανατολικές και τις νότιες Φιλιππίνες.