«Η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία είναι λιγότερο μια επίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους και περισσότερο μια επίθεση κατά των Κούρδων. Από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, που είναι σύμμαχοι με τους Κούρδους, την υποστηρίζουν διαφαίνεται η αλλαγή της στρατηγικής τους» υποστήριξε ο ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής σε συνέντευξή του στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.
«Το πρόσχημα επισήμως ήταν φυσικά η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται κυρίως για την απώθηση των Κούρδων της Συρίας. Οι κουρδικές οργανώσεις κατάφεραν τις περασμένες εβδομάδες να επεκτείνουν τη σφαίρα επιρροής τους προς τα δυτικά. Η Τουρκία δεν αποδέχεται την κατάληψη της πόλης Τζαραμπλούς, η οποία βρίσκεται στα σύνορά της, από τους Κούρδους. Εάν (οι Κούρδοι) κατέχουν την περιοχή δυτικά του Ευφράτη, θα έχουν τον έλεγχο ολόκληρης της βόρειας Συρίας και στο σημείο αυτό η Τουρκία ήθελε να δημιουργήσει μια σφήνα κατά μήκος του σημαντικού αυτού ποταμού», κατά τον Μπανκ.
Ο ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής θεωρεί ότι «η Ουάσινγκτον θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις τους με την Αγκυρα, διότι η Τουρκία είναι από πολλές απόψεις σημαντικός εταίρος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους Κούρδους όταν πολεμούν το “Ισλαμικό Κράτος”, διότι τους χρειάζονται. Το πρόβλημα είναι ότι με την υποστήριξη και τη συνεργασία αποδέχονται εμμέσως και τις εδαφικές τους διεκδικήσεις».
Ο Μπάνκ ερμηνεύει την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ και τη στρατιωτική υποστήριξη της Αγκυρας κατά των Κούρδων ως παραχώρηση προκειμένου να την κατευνάσει και έτσι να παραμείνουν σκληρές στο θέμα του Γκιουλέν. «Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να ενισχύσουν τον αυξανόμενο αυταρχισμό το προέδρου Ερντογάν και αυτό το κατέστησε σαφές και ο Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία».
Κατά τον Μπανκ, «η αλλαγή στρατηγικής και της Τουρκίας, λ.χ. η προσέγγιση της Μόσχας, η αποδοχή του Άσαντ ως μέρος μιας μεταβατικής κυβέρνησης, οφείλεται στο γεγονός ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ναι μεν το κυβερνών κόμμα ΑΚP και ο Ερντογαν ελέγχουν την εξουσία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, αλλά τα πράγματα στην οικονομία και στις εξωτερικές της σχέσεις είναι διαφορετικά».
«ΟΙ ΗΠΑ και η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή οι αδύναμοι παίκτες στη διένεξη της Μέσης Ανατολής και διατυπώνοντάς το κάπως τραβηγμένα θα μπορούσε να πει κανείς ότι εκεί συναντώνται δυο χαμένοι για να αλλάξουν τη στρατηγική τους», είπε χαρακτηριστικά.