«Να μην ξοδεύει την ενέργειά της για να προκαλεί ένταση με τρόπο που θα ζημιώσει τη διαδικασία της επίλυσης, αλλά να επιδείξει βούληση υπέρ της ειρήνης και του συμβιβασμού και να τερματίσει τις γεωτρήσεις, είναι το ζητούμενο από την Ελληνοκυπριακή πλευρά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Παράλληλα τονίζει ότι «έτσι, θα καταστεί δυνατός ένας συμβιβασμός που θα μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο σε χώρο ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας και η δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου της Κύπρου στους δύο λαούς που είναι οι κοινοί ιδιοκτήτες του Νησιού».
Το τουρκικό υπουργείο υπογραμμίζει ότι η «συμφωνία» περί «υφαλοκρηπίδας» μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων της Κύπρου λαμβάνει μεταξύ άλλων υπόψη τα νόμιμα, ίσα και αδιαίρετα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι, όπως ακριβώς και οι Ελληνοκύπριοι, επί του συνόλου της υφαλοκρηπίδας του Νησιού.
Αναφέρεται επίσης ότι το επόμενο βήμα θα είναι η παροχή αδειών για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας εκ μέρους των κατεχόμενων.
Η εφημερίδα «Ραντικάλ» σημειώνει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας ότι «έχουν και οι Τουρκοκύπριοι δικαιώματα εκεί και θα τους βοηθήσουμε να τα χρησιμοποιήσουν», ενώ στη συνέχεια αναφέρει ότι «ο Ομπάμα δεν υποχώρησε και έτσι υπογράφηκε στη Νέα Υόρκη η συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας».