O 17χρονος που τραυμάτισε με ένα τσεκούρι επιβάτες μιας εμπορικής αμαξοστοιχίας, σε μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, προσπάθησε να καταστρέψει την κάρτα sim και τον χώρο αποθήκευσης δεδομένων του κινητού τηλεφώνου, έγραψε σήμερα το περιοδικό Der Spiegel.
Βαυαροί αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον έφηβο αφού τραυμάτισε τέσσερις ανθρώπους από το Χονγκ Κονγκ που επέβαιναν στο τρένο και έναν κάτοικο της περιοχής κατά την προσπάθειά του να διαφύγει της σύλληψης.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρόκειται για έναν «μοναχικό λύκο» ο οποίος έδρασε αντλώντας έμπνευση από την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους.
Το Der Spiegel επισήμανε ότι είναι πιθανόν να χρησιμοποίησε το ίδιο τσεκούρι για να προσπαθήσει να καταστρέψει τα δεδομένα που ήταν αποθηκευμένα στο κινητό του τηλέφωνο.
Επικαλούμενο πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας, το περιοδικό έγραψε επίσης ότι οι ερευνητές κατάφεραν να επιβεβαιώσουν ότι δύο λογαριασμοί στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook χρησιμοποιούνταν από τον δράστη.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε δήλωσε σήμερα ότι ο 17χρονος έφθασε στη Γερμανία μέσω της Αυστρίας την 29η Ιουνίου του 2015. Η αστυνομία τον έθεσε υπό κράτηση σε έναν χώρο στάθμευσης κοντά στα σύνορα εκείνη την ημέρα, καθώς δεν είχε μαζί του διαβατήριο.
Ο Πλάτε επισήμανε ότι ο έλεγχος των δακτυλικών αποτυπωμάτων του στις βάσεις δεδομένων εκείνη την εποχή κατέδειξε ότι δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία.
Οι αρχές αρχικά πίστευαν ότι ο νεαρός ήταν Αφγανός υπήκοος ωστόσο ο ντε Μεζιέρ είπε την Τετάρτη ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ήταν από το Πακιστάν.
Ο Πλάτε σημείωσε από την πλευρά του ότι ο 17χρονος δεν είχε περάσει από συνέντευξη όπως προβλέπει η διαδικασία χορήγησης ασύλου, κάτι που θα επέτρεπε στις αρχές να ελέγξουν την προφορά του και τις γνώσεις του για τις περιοχές της χώρας που υποστήριζε ότι καταγόταν.
Άλλωστε κατά τις έρευνες που διεξήχθησαν στο σπίτι του βρέθηκε ένα χειρόγραφο σημείωμα γραμμένο στα παστούν, μια γλώσσα που ομιλείται τόσο στο Αφγανιστάν όσο και το Πακιστάν.