Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες κατήγγειλε χθες από την Αβάνα την έγκριση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θέμα το οποίο είπε πως θα θίξει στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού.

«Ποιο Συμβούλιο Ασφαλείας; Θα έλεγα μάλλον ότι ενεργεί ως Συμβούλιο Ανασφάλειας», είπε ο πρόεδρος της Βολιβίας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Prensa Latina της Κούβας, κρίνοντας πως οι επιχειρήσεις στη Λιβύη «αποτελούν ντροπή για την ανθρωπότητα».

Αφού εξεδίωξαν τον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι από την εξουσία οι μεγάλες δυνάμεις διαπληκτίζονται για τον έλεγχο του λιβυκού πετρελαίου, εκτίμησε ο Έβο Μοράλες. «Υπάρχουν πολλά συμφέροντα που επιδιώκουν τη συσσώρευση του κεφαλαίου σε λίγα χέρια, αυτά των ολιγαρχιών και των πολυεθνικών», είπε.

Ο Μοράλες — ο οποίος έφθασε το απόγευμα του Σαββάτου στην Κούβα μαζί με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, ο οποίος υποβάλλεται σε έναν τέταρτο κύκλο χημειοθεραπείας μετά την αφαίρεση ενός όγκου για την οποία υποβλήθηκε σε επέμβαση στην Κούβα τον Ιούνιο — είχε χθες συνάντηση με τον κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο κι έλαβε ένα δίπλωμα διδάκτορα honoris causa από την σχολή πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου της Αβάνας.

Σήμερα ο Μοράλες αναμένεται να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να μεταφέρει «κάποιες σκέψεις για την κρίση του καπιταλισμού και τις απάνθρωπες επεμβάσεις όπως αυτή στη Λιβύη».