Η κυβέρνηση της Κούβας αρνήθηκε χθες να επιτρέψει στον πρώην κυβερνήτη του Νέου Μεξικού Μπιλ Ρίτσαρντσον να επισκεφθεί τον φυλακισμένο για κατασκοπεία αμερικανό υπήκοο Άλαν Γκρος.

Η κυβέρνηση της Κούβας ανέφερε ότι ο Ρίτσαρντσον χρησιμοποίησε «συκοφαντική» γλώσσα όταν δήλωσε ότι ο Γκρος είναι «όμηρος» μιλώντας σε ΜΜΕ, ενώ άσκησε πίεση στην κυβέρνηση για να επιτραπεί να δει τον Γκρος και γενικά επέδειξε μια συμπεριφορά που κατέστησε αδύνατο να γίνει η επίσκεψη.

«Υπενθυμίστηκε στον κ. Ρίτσαρντσον ότι η Κούβα είναι ανεξάρτητη χώρα, η οποία δεν δέχεται εκβιασμούς, πιέσεις ή αλαζονικές συμπεριφορές», ανέφερε σε ανακοινωθέν της η Χοσεφίνα Βιδάλ, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, αρμόδια για θέματα της βόρειας Αμερικής.

Ο Ρίτσαρντσον είχε πει στους δημοσιογράφους ότι η άρνηση της Αβάνας να του επιτρέψει να δει τον 62χρονο Γκρος ίσως είναι ένα «μήνυμα» πως η Κούβα «δεν θέλει» τη βελτίωση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση της Βιδάλ μοιάζει να εκδόθηκε για να αντικρούσει την κατηγορία αυτή του Ρίτσαρντσον, χωρίς να αναφέρεται άμεσα σε αυτή.

Ο Ρίτσαρντσον, άτυπος διπλωματικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον σε πολλές περιπτώσεις, είπε ότι προσεκλήθη από την Κούβα, αλλά η Βιδάλ είπε ότι πήγε στη χώρα «με δική του πρωτοβουλία».

Η οικογένεια του Γκρος εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η υγεία του να έχει επιδεινωθεί, αλλά η Βιδάλ το διέψευσε. «Η κατάσταση της υγείας του κ. Γκρος είναι ομαλή, λαμβανομένων υπόψη της ηλικίας του και των χρόνιων παθήσεών του. Τυγχάνει προσεκτικής ιατρικής φροντίδας», ανέφερε, προσθέτοντας πως ένας διπλωμάτης των ΗΠΑ τον είδε το Σάββατο.