Σαφώς αδικαιολόγητη βάσει του διεθνούς δικαίου είναι η απόφαση του Μπαχρέιν να αφαιρέσει την υπηκοότητα του πνευματικού ηγέτη των σιιτών που αποτελούν την πλειοψηφία στο βασίλειο αυτό, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Δεδομένου ότι δεν ακολουθήθηκε η πρέπουσα διαδικασία δεν μπορεί να αιτιολογηθεί» η απόφαση αυτή που ελήφθη χθες, σημείωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Γενεύη η εκπρόσωπος Ραβίνα Σαμντασάνι. «Είναι σαφώς αδικαιολόγητη», τόνισε.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν αφαίρεσε χθες την υπηκοότητα του 75χρονου σεΐχη Ίσα Κάσεμ, πνευματικού ηγέτη της σιιτικής πλειοψηφίας και επικριτή των σουνιτικών αρχών του Μπαχρέιν, κατηγορώντας τον ότι «ενθαρρύνει τη δογματικότητα» και ότι «υπηρετεί ξένα συμφέροντα», σε έναν υπαινιγμό για το Ιράν.

Το Ιράν αντέδρασε άμεσα, δια στόματος του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, υψηλόβαθμου αξιωματούχου των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος προειδοποίησε χθες ότι οι αρχές της Μανάμα «γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι η επίθεση κατά του αγιατολάχ Ίσα Κάσεμ είναι μια κόκκινη γραμμή που μόλις ξεπεραστεί θα προκαλέσει ανάφλεξη στο Μπαχρέιν και σε όλη την περιοχή».

Οι αρχές της Μανάμα «θα πρέπει επίσης να ξέρουν ότι το να προσβάλεις τον αγιατολάχ Ίσα Κάσεμ και να συνεχίζεις να ασκείς έντονη πίεση στον λαό του Μπαχρέιν θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας αιματηρής ιντιφάντα», πρόσθεσε ο ιρανός στρατηγός.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για την απόφαση αυτή του συμμαχικού τους βασιλείου στον Κόλπο, το οποίο φιλοξενεί τον 5ο Στόλο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Μας ανησύχησε η σημερινή απόφαση για την αφαίρεση της υπηκοότητας του σιίτη κληρικού σεΐχη Ίσα Κάσεμ», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κέρμπι. «Δεν γνωρίζουμε να υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις που να στηρίζουν την ενέργεια αυτή», πρόσθεσε.

Η ένταση, η οποία υπήρχε ήδη στο Μπαχρέιν, όπου η σιιτική πλειοψηφία αισθάνεται θύμα μιας συστηματικής καταπίεσης, αυξήθηκε χθες κατά μία βαθμίδα μετά την ανακοίνωση του μέτρου αυτού κατά του σεΐχη Ίσα Κάσεμ.

Χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν σε μια διαδήλωση στο Ντιράζ, γενέτειρα του σεΐχη, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Μανάμα, παρά την παρουσία ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας.