Για «μια χαμένη δεκαετία» στην περίπτωση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκανε λόγο σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.
Η συνέπεια του Brexit θα είναι «μια χαμένη δεκαετία για το ΗΒ» όσον αφορά την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τις δαπάνες της κοινωνικής πρόνοιας, προειδοποίησε. «Θα έχουμε μια δεκαετία αβεβαιότητας», κατά τη διάρκεια της οποίας το Λονδίνο θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, κάτι που «θα εξαντλήσει την ενέργεια της κυβέρνησης και της χώρας», συνέχισε μιλώντας στην εκπομπή του Άντριου Μαρ.
Ο Κάμερον κάλεσε τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. «Δεν μειώνεται η χώρα σας ευρισκόμενη εντός της ΕΕ, αντιθέτως, ενισχύεται», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης του ευρωφοβικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ, που τάσσεται υπέρ του Brexit, είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει να πάρει διαζύγιο από «ένα σχέδιο που απέτυχε».
«Οι άνθρωποι βαρέθηκαν τις απειλές του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών» για τις οικονομικές συνέπειες της αποχώρησης, σημείωσε στην ίδια εκπομπή του BBC, εκτιμώντας ότι το ΗΒ θα τα πάει μια χαρά μόνο του. Επανέλαβε επίσης ότι η βασική ανησυχία των Βρετανών είναι η μαζική είσοδος μεταναστών από χώρες της ΕΕ, την οποία επιτρέπει η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων εντός της Ένωσης.
Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times, που επικαλείται διπλωματικά έγγραφα, οι βρετανικές αρχές ετοιμάζονται να επιτρέψουν σε 1,5 εκατομμύριο Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στη Βρετανία χωρίς βίζα. Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από την υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι και τον υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ. «Είναι παντελώς ψευδές», έγραψαν οι δύο υπουργοί σε κοινή ανακοίνωσή τους.