Προσφυγή κατά του αποτελέσματος των αυστριακών προεδρικών εκλογών κατέθεσε σήμερα στο Συνταγματικό Δικαστήριο το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.
Στις εκλογές ο υποψήφιος του κόμματος, Νόρμπερτ Χόφερ, ηττήθηκε από τον υποψήφιο των Πράσινων και μελλοντικό ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.
Η προσφυγή ήταν «κάτι περισσότερο από αναμενόμενη», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Πράσινων, Ντίτερ Μπρος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «όποιος διαδίδει στοχευμένα επί εβδομάδες θεωρίες συνωμοσίας, όπως κάνει ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, θέλει να μπορεί να εμφανιστεί στο τέλος ακόμη και ως θύμα, έπειτα από μία απόρριψη της προσφυγής από το Συνταγματικό Δικαστήριο και αυτό είναι το μόνο που επιδιώκουν ο Στράχε και το κόμμα του».
Ο εκπρόσωπος των Πράσινων επισήμανε στις δηλώσεις του πως ο Στράχε έκανε συνειδητά και επανειλημμένα λόγο για εκλογική νοθεία, χωρίς να μπορεί να αποδείξει ούτε καν μία συγκεκριμένη περίπτωση στην οποία να έγινε λανθασμένη καταμέτρηση ψήφου ενώ, όπως πρόσθεσε ο Ντίτερ Μπρος, προκαλεί επίσης εντύπωση το γεγονός ότι όλοι οι εκπρόσωποι του Κόμματος των Ελευθέρων στα εκλογικά κέντρα όλης της επικράτειας έχουν επιβεβαιώσει με την υπογραφή τους ότι η εκλογική διαδικασία ήταν άψογη.
Επιπλέον, όπως παρατηρεί ο εκπρόσωπος των Πράσινων, ο υποψήφιος του Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, είχε παραδεχθεί αρχικά την ήττα του (σ.σ.: με ανάρτησή του στο Facebook αρκετά νωρίτερα από την ανακοίνωση του επίσημου εκλογικού αποτελέσματος από τον αυστριακό υπουργό Εσωτερικών) και τώρα αποδεικνύεται πως «δεν ξέρει να χάνει» και προσβάλλει μάλιστα ο ίδιος το εκλογικό αποτέλεσμα.
Τι απαντά ο Χόφερ
Η προσφυγή στο Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του αποτελέσματος των εκλογών και συγκεκριμένα του αποτελέσματος του δευτέρου γύρου τους στις 22 Μαΐου, περιλαμβάνει 150 σελίδες και κατατέθηκε από τρεις πλευρές, τόσο από τον αρχηγό των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και τον υποψήφιό του στις εκλογές Νόρμπερτ Χόφερ, όσο και από έναν «πολίτη-ψηφοφόρο», όπως ανακοίνωσε ο Στράχε στην προγραμματισμένη από ημέρες συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Βιέννη, διατεινόμενος πως «χωρίς τα προβλήματα, τα λάθη και τις παρανομίες, ο Χόφερ θα μπορούσε να ήταν πρόεδρος».
Ο αρχηγός του ακροδεξιού και εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων ισχυριζόταν επίσης πως ενεργεί με υπευθυνότητα απέναντι στο κράτος δικαίου και δεν τίθεται θέμα ότι «δεν ξέρει να χάνει», αλλά «το ζήτημα είναι η διασφάλιση των θεμελίων της Δημοκρατίας» και προς τούτο απαιτείται μαζική ετοιμότητα δράσης. «Η προσφυγή δεν γίνεται μόνον χάριν της προσφυγής», υπογράμμισε.
Παρατηρητές στη Βιέννη επισημαίνουν σήμερα πως ήδη στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα το Κόμμα των Ελευθέρων και ο αρχηγός του καλλιεργούσαν κλίμα ότι θα υπήρχε δήθεν νοθεία κατά την εκλογική αναμέτρηση, προκαταλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό έναν ρόλο «θύματος» τον οποίο θα προέβαλαν σε περίπτωση ήττας του υποψηφίου τους, του Νόρμπερτ Χόφερ, κάτι που επιδιώκουν τώρα με την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Τη στάση αυτή, οι Ελεύθεροι και ο Στράχε συνέχισαν να τηρούν συστηματικά τόσο κατά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων την επόμενη ημέρα του δευτέρου γύρου των εκλογών όσο και μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος, αποδεικνύοντας περίτρανα, όπως τονίζεται από τους παρατηρητές, ότι «δεν ξέρουν να χάνουν», και έχοντας θέσει ως στόχο, με την κατάκτηση του προεδρικού αξιώματος να «αλώσουν» και την ουσιαστική εξουσία της χώρας, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με παύση της σημερινής όπως διαλαλούσε προεκλογικά ο Χόφερ και τον διορισμό, σε περίπτωση εκλογής του, μίας άλλης, της αρεσκείας του, προφανώς με επικεφαλής ως καγκελάριο τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.
Τι μπορεί να πράξει το Συνταγματικό Δικαστήριο
Μία νέα καταμέτρηση των ψήφων ή μία επανάληψη των εκλογών μπορεί να αποφασίσει μόνον το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο οι δικαστές θα πρέπει να αποφανθούν το αργότερο μέσα σε 4 εβδομάδες από τη σημερινή κατάθεση της προσφυγής και πριν από την ημερομηνία ορκωμοσίας του νέου ομοσπονδιακού προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στα δύο σώματα της αυστριακής Βουλής, που είναι η 8η Ιουλίου, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρχει έως τότε απόφαση ή γίνει αποδεκτή η προσφυγή, την προεδρία της χώρας αναλαμβάνουν προσωρινά ο πρόεδρος και οι δύο αντιπρόεδροι της Κάτω Βουλής (Εθνικό Συμβούλιο).
Το θρίλερ των αυστριακών εκλογών
Οι επιστολικές ψήφοι, των οποίων η καταμέτρηση είχε ολοκληρωθεί ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στον δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου, είχαν δώσει τελικά τη νίκη στο νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας, τον υποψήφιο στις εκλογές του κόμματος των Πράσινων και πρώην αρχηγό τους επί σειράν ετών, τον 72χρονο καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Βιέννης, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.
Ένας σχετικά μικρός αριθμός, μόνον 30.863 ψήφοι υπήρξαν καθοριστικοί για την επικράτησή του έναντι του αντιπάλου του, του 45χρονου Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος την Κυριακή των εκλογών, μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων της κάλπης, διατηρούσε προβάδισμα, έχοντας συγκεντρώσει ποσοστό 51,9% έναντι 48,1% του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.
Το αποτέλεσμα αυτό αναστράφηκε με το συνυπολογισμό των επιστολικών ψήφων υπέρ του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν σε 50,35% έναντι 49,65% για τον Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος, λίγο πριν ανακοινώσει το επίσημο αποτέλεσμα ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, είχε παραδεχθεί την ήττα του με ανάρτησή του στο Facebook.
Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν θα είναι ο πρώτος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας στην μεταπολεμική ιστορία της, ο οποίος δεν προέρχεται από ένα εκ των δύο κομμάτων που κυβερνούν στη χώρα μετά το 1945, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.
Ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας θα διαδεχθεί τον εδώ και 12 χρόνια κάτοχο του ύπατου αξιώματος της χώρας, το Σοσιαλδημοκράτη Χάιντς Φίσερ, ο οποίος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον μελλοντικό διάδοχό του, είχε επισημάνει πως το οριακό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών έδειξε πως δεν είναι λάθος να τονίζεται πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση ότι «κάθε ψήφος μετράει» και πως το εκλογικό δικαίωμα κατακτήθηκε με αγώνες και πρέπει κανείς πάντα να το ασκεί.