Μετά το σάλο που έχει προκληθεί από τη δημοσιοποίηση 250.000 και πλέον διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα με τα ονόματα των πηγών που συμπεριλαμβάνονταν, ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, με περίσσεια και αφοπλιστική ειλικρίνεια, είπε σε ακροατήριο στο Βερολίνο μέσω τηλεδιάσκεψης ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των εν λόγω τηλεγραφημάτων.
Στα τηλεγραφήματα κατονομάζονται εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι μίλησαν σε στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας και μετά τη γνωστοποίηση των ονομάτων τους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διώξεων ή ακόμα και εξόντωσης από αυταρχικά καθεστώτα.
«Δεν υπήρχε τίποτε άλλο που να μπορούσαμε να κάνουμε», είπε ο Ασάνζ μέσω βιντεολίνκ σε μια έκθεση ηλεκτρονικών προϊόντων της IFA στο Βερολίνο από τη Βρετανία, όπου παραμένει υπό περιορισμό σε ένα σπίτι στο Νόρφολκ βάσει των όρων της αποφυλάκισής του.
Ο Ασάνζ είπε πως δεν πιστεύει ότι οι πληροφοριοδότες των Αμερικανών διπλωματών θα υποστούν σοβαρές συνέπειες, αφού είχαν ένα χρόνο και πλέον να προετοιμαστούν από τη στιγμή που ο WikiLeaks αποκάλυψε ότι είχαν περιέλθει στην κατοχή του τα τηλεγραφήματα.
Εκτίμησε εξάλλου πως οι διπλωμάτες των ΗΠΑ τους προειδοποίησαν για τον κίνδυνο. Ο WikiLeaks προέβη ο ίδιος στη δημοσίευση των τηλεγραφημάτων μετά την κυκλοφορία αντιγράφων χωρίς τον έλεγχό του.
Ο Ασάνζ κατηγόρησε ξανά την εφημερίδα The Guardian για το ότι τα τηλεγραφήματα άρχισαν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, σημειώνοντας ότι είχε ειπωθεί στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Ντέιβιντ Λι ότι ο κωδικός πρόσβασης σε αυτά ήταν μυστικός και δεν έπρεπε να αποκαλυφθεί. Ο Λι συμπεριέλαβε τον κωδικό σε βιβλίο του για τον WikiLeaks.
Δεν άργησε και η αντίδραση της εφημερίδας, που απάντησε ότι ο Ασάνζ είχε πει στον δημοσιογράφο του πως ο κωδικός ήταν προσωρινός.
Στο μεταξύ μια Ινδή πολιτικός δήλωσε ότι ο Ασάνζ είναι «τρελός», εξ αιτίας της δημοσίευσης τηλεγραφημάτων σε ένα εκ των οποίων αναφέρεται ότι είχε στείλει άδειο ένα ιδιωτικό αεροσκάφος για να παραλάβει ένα ζευγάρι σανδάλια από το Μουμπάι.
Τα τηλεγραφήματα, περιλαμβανομένου ενός με τίτλο «Πορτραίτο μιας κυρίας», του 2008, ήταν ανάμεσα στα εμπιστευτικά έγγραφα της αμερικάνικης διπλωματίας που δημοσιοποίησε ο WikiLeaks τις τελευταίες ημέρες.
Στα τηλεγραφήματα η κα. Μαγιαουάτι περιγράφεται ως «εγωπαθής» και «σχεδόν παρανοϊκή δικτάτορας», η οποία απασχολεί δοκιμαστές φαγητού για να αποφύγει τον κίνδυνο να την δηλητηριάσουν και «έχει μια συνοδεία ασφαλείας που ανταγωνίζεται αυτή ενός αρχηγού κράτους».