Σε επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού έχασε τη ζωή του ο στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ Μουστάφα Μπαντρεντίν, όπως ανακοίνωσε η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου που πολεμά στο πλευρό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ τους αντάρτες στη Συρία.
Το ισχυρό σιιτικό ένοπλο κίνημα, ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ και χαρακτηρισμένο ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, δεν διευκρίνισε τον χαρακτήρα ή την ημερομηνία της επίθεσης την οποία περιέγραψε ως μεγάλη έκρηξη.
«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μια μεγάλη έκρηξη είχε ως στόχο έναν από τους διαδρόμους μας, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο αδελφός διοικητής Μουσταφά Μπαντρεντίν και να τραυματιστούν άλλοι», ανακοίνωσε το κόμμα της Χεζμπολάχ. «Θα συνεχίσουμε την έρευνα για να καθοριστούν η φύση και τα αίτια της έκρηξης και για να διαπιστωθεί αν αυτή οφείλεται σε αεροπορικό βομβαρδισμό, πύραυλο ή πυρ πυροβολικού», προσθέτει.
Ωστόσο ο Ναουάρ αλ-Σαλέχι, βουλευτής της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δήλωσε ότι το Ισραήλ ευθύνεται για τη δολοφονία του Μπαντρεντίν και τόνισε ότι η σιιτική οργάνωση θα απαντήσει την κατάλληλη στιγμή. «Είναι ένας ανοικτός πόλεμος και πρέπει να μην προκαταλάβουμε την έρευνα, ωστόσο σίγουρα το Ισραήλ είναι πίσω από αυτό», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ al-Manar. «Η αντίσταση θα εκτελέσει τα καθήκοντά της την κατάλληλη στιγμή».
Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο al-Mayadeen του Λιβάνου, που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, είχε μεταδώσει ότι το Ισραήλ εξαπολύσει την επίθεση.
Το σιιτικό κίνημα, που βρέθηκε σε πολεμική αντιπαράθεση με το Ισραήλ το 2006, κατηγορεί γενικά το εβραϊκό κράτος για δολοφονίες στελεχών του, αλλά δεν το ενοχοποίησε στις πρώτες ανακοινώσεις τους για τον θάνατο του Μπαντρεντίν.
Ο Μπαντρεντίν, περίπου 55 ετών, ήταν υπεύθυνος για τη Συρία, όπου μαίνεται πόλεμος εδώ και πέντε χρόνια μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων, ανταρτών και τζιχαντιστών. Ήταν επίσης ένα από τα πέντε μέλη της Χεζμπολάχ που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου που σκοτώθηκε σε επίθεση στη Βηρυτό το 2005. Επίσης σε βάρος του είχαν επιβληθεί κυρώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Σε μια πρώτη λακωνική ανακοίνωση για τον θάνατο του Μπαντρεντίν, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι ο στρατιωτικός διοικητής είχε πει πριν από μερικούς μήνες «δεν θα επιστρέψω από τη Συρία παρά μόνο σαν μάρτυρας ή κρατώντας τη σημαία της νίκης. Και επέστρεψε σήμερα ως μάρτυρας».
Η κηδεία του είναι προγραμματισμένη στις 17:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ.
Ο δρόμος του αεροδρομίου της Δαμασκού θεωρείται σχετικά ασφαλής και προσπελάσιμος σε σχέση με τα άλλα φλεγόμενα μέτωπα του πολέμου στη Συρία, έχοντας δεχθεί λίγες επιθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο Μπαντρεντίν είχε αντικαταστήσει στη θέση του στρατιωτικού διοικητή τον Ιμάντ Μουγνίγια, ο οποίος καταζητείτο από την Interpol και τις ΗΠΑ για σειρά βομβιστικών επιθέσεων και απαγωγών και δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 στη Δαμασκό. Η Χεζμπολάχ είχε κατηγορήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία. Το εβραϊκό κράτος αρνείτο οποιαδήποτε εμπλοκή. Η αδελφή του Μπαντρεντίν είχε παντρευτεί τον Μουγνίγια.
Τον Δεκέμβριο του 2015, ο Σαμίρ Καντάρ, προσωπικότητα της Χεζμπολάχ που ήταν φυλακισμένος επί σχεδόν 30 χρόνια στο Ισραήλ, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή κοντά στη Δαμασκό, μια δολοφονία για την οποία η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ.
Στις 11 Απριλίου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου παραδέχθηκε δημόσια για πρώτη φορά ότι η χώρα του είχε επιτεθεί σε δεκάδες αυτοκινητοπομπές που μετέφεραν όπλα στη Συρία και προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ.
Ο Μπαντρεντίν και άλλα τρία πρόσωπα υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2015 για την ενεργή στήριξη (του κόμματος) στο καθεστώς Ασαντ και για τρομοκρατικές ενέργειες της Χεζμπολάχ.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, τον Σεπτέμβριο του 2011, ο Μπαντρεντίν είχε συνοδεύσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε συναντήσεις στη Δαμασκό με τον Άσαντ όπου συζητήθηκε ο στρατηγικός συντονισμός, ενώ η Συρία άρχιζε να βυθίζεται σε εμφύλιο πόλεμο μετά την καταστολή της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος λίγους μήνες νωρίτερα.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διευκρινίζει ότι από το 2012, «ο Μπαντρεντίν συντόνιζε τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στη Συρία» και είχε πραγματοποιήσει κυρίως επιχείρηση εναντίον της συριακής πόλης Κουσέιρ, κοντά στα σύνορα του Λιβάνου το 2013, απ΄όπου οι αντάρτες εκδιώχθηκαν έπειτα από σφοδρή μάχη. Το σιιτικό κόμμα έγινε το μαύρο πρόβατο των ανταρτών και της συριακής αντιπολίτευσης.
Το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο (STL), το οποίο συστάθηκε για τη δίκη της δολοφονίας του πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι σε επίθεση στη Βηρυτό το 2005, είχε εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Μπαντρεντίν, τον οποίο χαρακτήρισε «εγκέφαλο» της επίθεσης, και σε βάρος άλλων τεσσάρων μελών της Χεζμπολάχ.
Το κόμμα της Χεζμπολάχ, το οποίο απέρριψε οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση, είχε κατ ‘επανάληψη αποκλείσει την παράδοση των υπόπτων.
Το TSL είναι ένα ευαίσθητο θέμα στον Λίβανο που είναι διχασμένος μεταξύ του υπό τη Χεζμπολάχ σιιτικού φιλο-ιρανικού στρατοπέδου και του συνασπισμού υπό τον Σάαντ Χαρίρι, τον σουνίτη γιο του πρώην πρωθυπουργού.