Έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια από το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, στο οποίο περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ωστόσο πολυάριθμα προσωπικά αντικείμενα που έχουν διασωθεί, εκθέτονται στο Newseum στην Ουάσιγκτον, για να υπενθυμίζουν εκείνη την τραγική ημέρα.

Το μουσείο, έκτασης 250 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, πρακτικά καλύπτει «ειδήσεις» των τελευταίων 500 ετών, ενώ επεκτείνει την συλλογή του προσθέτοντας επιπλέον αντικείμενα από την ημέρα του τρομοκρατικού χτυπήματος, τα οποία το κοινό δεν έχει ξαναδεί μέχρι  σήμερα.

Η νεότερη έκθεση που φιλοξενεί έχει τίτλο «Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας» και περιέχει 60 αντικείμενα που μέχρι τώρα βρισκόντουσαν στην αποθήκη αποδεικτικών στοιχείων του FBI και φυλάσσονταν για να χρησιμοποιηθούν σε δίκες κατά τρομοκρατών.

Ανάμεσα στα εκθέματα περιέχονται τμήματα του αεροπλάνου που καταστράφηκε κατά την σύγκρουσή του με το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου πίσω το 2001, ενώ και προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων που οι ίδιοι συγγενείς επιθυμούν να εκτίθενται ώστε να θυμίζουν σε όλους την φρίκη που μπορεί να επιφέρουν τρομοκρατικές επιθέσεις και πόσες αθώες ζωές μπορεί να χαθούν.

Τα κινητά τηλέφωνα είναι από τα πλέον «οδυνηρά» εκθέματα, γιατί τα διασωστικά συνεργεία μπορούσαν να τα ακούνε να χτυπάνε, όσο έψαχναν για τυχόν επιζήσαντες, προφανώς από τις προσπάθειες των συγγενών να επικοινωνήσουν με τα δικά τους άτομα που ήταν αναμφίβολη η τύχη τους.