Αυξημένος είναι ο αριθμός των μαθητών που θα θα διαβούν, φέτος, το κατώφλι των σχολείων από την προσχολική μέχρι την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο, με τον αριθμό τους να υπολογίζεται σε 111.441 παιδιά.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, το 2011-2012 παρατηρείται μείωση στον αριθμό των μαθητών των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ αντίθετα αυξάνονται οι λιλιπούτειοι της προσχολικής. Όσον αφορά στον αριθμό των διδασκόντων, υπολογίζεται ότι περίπου 12.000 άτομα θα υπηρετήσουν τα δημόσια σχολεία όλων των βαθμίδων, περιλαμβανομένης και της Ειδικής Εκπαίδευσης.

Τη νέα σχολική χρονιά 2011-12 θα λειτουργήσουν 262 δημόσια νηπιαγωγεία σε σύγκριση με 255 που λειτουργούσαν το προηγούμενο έτος. Στα δημόσια νηπιαγωγεία υπολογίζεται να φοιτήσουν 11.250 μαθητές σε σχέση με 10.778 που φοίτησαν την προηγούμενη σχολική χρονιά. Οι μαθητές ηλικίας-υποχρεωτικής εκπαίδευσης είναι 7.356 σε σχέση με 6.871 μαθητές που φοίτησαν πέρσι. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό σύμφωνα και με έγκριση του υπουργείου Οικονομικών, υπολογίζεται να ανέλθουν σε 733 νηπιαγωγούς.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό υπολογίζεται να ανέλθουν σε 4.262 δασκάλους. Με βάση, πάντοτε, τα προκαταρκτικά στοιχεία ο αριθμός των παιδιών Μέσης Εκπαίδευσης για τη νέα χρονιά θα είναι, περίπου, 46.317.Το σύνολο των Λυκείων και Γυμνασίων σε όλη την Κύπρο, που θα λειτουργήσουν εφέτος θα είναι 116. Από αυτά, τα εφτά θα λειτουργήσουν με γυμνασιακό και λυκειακό κύκλο μαζί. Τα 39 με λυκειακό κύκλο μόνο, τα 65 με γυμνασιακό κύκλο μόνο και πέντε Εσπερινά Σχολεία. Όσον αφορά στο διδακτικό προσωπικό υπολογίζεται ότι τις ανάγκες θα καλύψουν 6.000 περίπου καθηγητές.

Τη φετινή σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν συνολικά δώδεκα Τεχνικές Σχολές: τρεις στη Λευκωσία, τρεις στη Λεμεσό, δυο στη Λάρνακα, μια στο Παραλίμνι, μια στην Πάφο, μια στην Πόλη Χρυσοχούς και μια στην Αυγόρου. Επιπρόσθετα θα λειτουργήσει και η Εσπερινή Τεχνική Σχολή που στεγάζεται στην Α’ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ο κλάδος Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών στο Γυμνάσιο Αγρού.

Στις Τεχνικές θα διδάξουν περίπου 520 εκπαιδευτές. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών με τις εγγραφές του Σεπτεμβρίου αναμένεται να φτάσει στους 4.500 εκ των οποίων γύρω στο 15% είναι κορίτσια. Φέτος θα λειτουργήσουν εννιά σχολεία Ειδικής Εκπαίδευσης και 78 ειδικές μονάδες στα δημοτικά και νηπιαγωγεία.Το διδακτικό προσωπικό ειδικής εκπαίδευσης αναμένεται να ανέλθει στους 541 εκπαιδευτικούς.