Επίθεση εις βάρος των κύριων διεκδικητών του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2012, Ρικ Πέρι και Μιτ Ρόμνεϊ, έκανε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν μέσω άρθρου του στους New York Times. Τους κατηγορεί λίγο – πολύ ότι εξελίσσουν το Ρεπουμπλικανικό, με γοργούς ρυθμούς, σε ένα οπισθοδρομικό και αντί-επιστημονικό κόμμα, το οποίο χρησιμοποιεί στη ρητορική του ακραίες απόψεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κρούγκμαν, ο κυβερνήτη του Τέξας Ρικ Πέρι υποστηρίζει ότι «η εξέλιξη των ειδών είναι απλώς μία θεωρία που έχει κάποια κενά». Βέβαια, «αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν τα όσα είπε για την κλιματική αλλαγή», τονίζει ο διάσημος οικονομολόγος.

«Νομίζω ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων που έχουν χειραγωγήσει τα στοιχεία ώστε να ρέουν δολάρια στα προγράμματά τους. Και νομίζω ότι βλέπουμε, σχεδόν κάθε εβδομάδα ή κάθε μέρα, επιστήμονες να αμφισβητούν την ιδέα ότι το κλίμα αλλάζει εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας», φέρεται να δήλωσε ο κ. Πέρι.

Όσον αφορά τον έτερο υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϊ, φαίνεται ότι αποφεύγει να εκφράσει ξεκάθαρα την άποψη του, υποστηρίζει ο Κρούγκμαν. Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης είχε δηλώσει παλαιότερα ότι «η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ένας πραγματικός λόγος ανησυχίας». Την προηγούμενη, όμως, εβδομάδα ο Ρόμνεϊ είπε ότι «ναι μεν ο πλανήτης γίνεται πιο θερμός, αλλά δεν το ξέρω αυτό το ζήτημα και δεν γνωρίζω αν προκαλείται κυρίως από ανθρώπους».

«Φυσικά, εμείς γνωρίζουμε ποιο είναι το κίνητρο του κ. Ρόμνεϊ», αναφέρει ο Κρούγκμαν. «Μόλις το 21% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων στην Αϊόβα πιστεύουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και ένα 35% πιστεύουν στη δαρβινική εξέλιξη των ειδών», συμπληρώνει ο ίδιος.