Λίγο πριν την μεγάλη αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών στη Σερβία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον μεγάλο νικητή της Κυριακής. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Danas» το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του νυν πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι εκείνο που φαίνεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές στις 24 Απριλίου.
Η νίκη μάλιστα φαίνεται ότι θα είναι άνετη καθώς η δημοσκόπηση δίνει στο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα 50,6% στην πρόθεση ψήφου, ποσοστό που είναι μεγαλύτερο κατά δύο μονάδες σε σχέση με εκείνο που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές, το 2014. Δεύτερο έρχεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) του υπουργού Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάσιτς με ποσοστό 11,4% και ακολουθεί το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του υπερεθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι με 8,2%. Ενδιαφέρον στην δημοσκόπηση αυτή παρουσιάζει το γεγονός ότι το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), που πρωτοστάτησε στην ανατροπή του καθεστώτος Μιλόσεβιτς και κυβερνούσε από το 2000 έως το 2012, δεν καταφέρνει να λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 5% που είναι το κατώτατο όριο για την είσοδο στη βουλή.Η απόλυτη κυριαρχία του Βούτσιτς οφείλεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, στην έλλειψη εναλλακτικών προτάσεων από την αντιπολίτευση για την έξοδο από την οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τη χώρα, όπως επίσης στην χρήση του κρατικού μηχανισμού για κομματικούς σκοπούς, αλλά και στον έλεγχο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και μεγάλης μερίδας του Τύπου. Σύμφωνα με έκθεση της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια Στην Ευρώπη που παρακολουθεί την προεκλογική εκστρατεία, τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν κατάχρηση των κυβερνητικών θέσεων που κατέχουν για κομματικούς σκοπούς ενώ έχει επιβληθεί με διάφορους τρόπους ένα καθεστώς χειραγώγησης των περισσότερων ΜΜΕ, δημόσιων και ιδιωτικών.
Επίσης ως ανησυχητικό καταγράφει ο ΟΑΣΕ το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν πολλά φαινόμενα απειλής, κυρίως δημοσίων υπαλλήλων, με απόλυση, αν δεν συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις κυβερνητικών κομμάτων, ή ακόμη και δωροδοκίας ψηφοφόρων προσφέροντας τους δωρεάν διάφορες υπηρεσίες.
Την ίδια ώρα η χειραγώγηση των ΜΜΕ διαπιστώνεται από όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που παρακολουθούν την προεκλογική εκστρατεία. Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Γραφείο Κοινωνικών Ερευνών (BIRODI), κατά την διάρκεια των 35 ημερών που διαρκεί η προεκλογική εκστρατεία, τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ αφιέρωσαν 185 λεπτά μεταδίδοντας θετικές ειδήσεις για τον νυν πρωθυπουργό και αρχηγό του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενώ μόνο 2΄44΄΄ για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Μπόγιαν Πάιτιτς.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην προεκλογική του εκστρατεία προβάλλει την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης ως αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει τα τελευταία δύο χρόνια. Υπόσχεται ότι θα αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα στις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών εάν – όπως λέει – εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στον δημόσιο τομέα. Ιδιαίτερη σημασία στον προεκλογικό του λόγο δίνει στις ξένες επενδύσεις, όπως η πώληση, πρόσφατα, της χαλυβουργίας του Σμεντέρεβο στους Κινέζους, η οποία αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ενώ αποφεύγει την αναφορά σε εθνικά θέματα, όπως το Κόσοβο.
Η αντιπολίτευση, διαιρεμένη καθώς είναι, φαίνεται ότι δεν μπορεί να απειλήσει την απόλυτη κυριαρχία του Βούτσιτς. Το Δημοκρατικό Κόμμα από τις προηγούμενες εκλογές μέχρι σήμερα διασπάστηκε σε τρία κόμματα τα οποία καταναλώνουν περισσότερο χρόνο και λόγο στο να αλληλοκατηγορούνται παρά για να παρουσιάζουν εναλλακτικές προτάσεις και να αντικρούουν τις απόψεις και την πολιτική του Βούτσιτς.
Η είσοδος στη βουλή του εθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) αποτελεί το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των δημοσκοπήσεων για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Μετά την αθώωση από το δικαστήριο της Χάγης του ηγέτη του Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του ποσοστού του SRS, που εμφανίζεται πλέον να είναι το τρίτο σε δύναμη κόμμα. Ο Σέσελι ποτέ δεν συγχώρεσε στον Βούτσιτς την αποστασία του 2008 και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι αντιπαραθέσεις τους στη βουλή.