Πάνω από 1.000 πρόσφυγες, αρκετοί από αυτούς από τη Συρία και το Ιράκ, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία.
Όπως ανέφεραν από την αστυνομία της ΠΓΔΜ, οι σερβικές αρχές, άγνωστο για ποιο λόγο, δεν τους επιτρέπουν να εισέλθουν στο σερβικό έδαφος.
Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία βρίσκονται στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Ταμπάνοβτσε, το οποίο είναι σχεδόν γεμάτο.
Εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονται στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, ανέφεραν ότι οι σερβικές αρχές εφαρμόζουν από χθες επιπλέον περιοριστικά μέτρα στη διέλευση προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, και επιτρέπουν την είσοδο στο σερβικό έδαφος μόνο σε όσους προέρχονται από περιοχές των χωρών τους στις οποίες διεξάγονται ένοπλες συρράξεις. Οι ίδιοι εκπρόσωποι ανέφεραν ότι οι σερβικές αρχές δεν επιτρέπουν από χθες να εισέλθουν στο σερβικό έδαφος πρόσφυγες που προέρχονται από τη Δαμασκό, την Λαττάκεια, την Ταρτούς, τη Χομς και τη Βαγδάτη, καθώς θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν στις περιοχές αυτές. Οι μοναδικοί που περνούν τα σύνορα ΠΓΔΜ-Σερβίας είναι πρόσφυγες από το Χαλέπι και από κάποιες άλλες εμπόλεμες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ.
Σχετικά με πληροφορίες ότι η ΠΓΔΜ επιτρέπει και αυτή με τη σειρά της την είσοδο στο έδαφός της από την Ειδομένη μόνο σε πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) ανέφερε ότι για την ΠΓΔΜ, η Συρία και το Ιράκ θεωρούνται μη ασφαλείς χώρες. Εκπρόσωπος του υπουργείου αυτού προέθεσε, ωστόσο, ότι οποιοδήποτε περιορισμοί από άλλες χώρες της Βαλκανικής Διαδρομής στις διελεύσεις προσφύγων έχουν αντίκτυπο στην ΠΓΔΜ, η οποία αναγκάζεται να εξετάσει το ενδεχόμενο εφαρμογής ανάλογων περιοριστικών μέτρων στα σύνορά της με την Ελλάδα.