Σχεδόν 6.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία από την Τρίτη, τη στιγμή που μόλις άρχισε η «εποχή» των διελεύσεων, προειδοποίησε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
«Αυτή την εβδομάδα, σχεδόν όλες οι αφίξεις» καταγράφηκαν στην Ιταλία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Συνολικά, 5.664 αφίξεις καταγράφηκαν στην Ευρώπη μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης, αλλά μόνο 174 καταγράφηκαν στην Ελλάδα. Σήμερα το πρωί άλλοι 357 άνθρωποι έφθασαν στη Μεσσήνη της Ιταλίας.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο τις τελευταίες εβδομάδες για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους έτοιμους να αναχωρήσουν από τις λιβυκές αρχές.
«Το προσωπικό του ΔΟΜ συνάντησε πολλούς μετανάστες και διαπίστωσε ότι το σημείο αναχώρησης για όλους ήταν η Λιβύη. Πολλοί προέρχονται από την υποσαχάρεια Αφρική και, έχουμε καταγράψει αύξηση του αριθμού αυτών που έρχονται από το Κέρας της Αφρικής, κυρίως από την Ερυθραία», ανακοίνωσε ο διευθυντής του γραφείου συντονισμού του ΔΟΜ στη Ρώμη Φεντερίκο Σόντα.
«Επί του παρόντος δεν μπορεί να διαπιστωθεί σχέση μεταξύ της αύξησης των αφίξεων στην κεντρική Μεσόγειο και της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας ή του κλεισίματος του δρόμου των Βαλκανίων. Η πλειονότητα των μεταναστών που φθάνουν από τη Λιβύη είναι Αφρικανοί. Ελάχιστοι Σύροι έφθασαν από τη Λιβύη τους τελευταίους μήνες».
Συνολικά, περισσότεροι από 177.200 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ευρώπη από την αρχή της χρονιάς διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Περισσότεροι από 153.360 πέρασαν μέσω Ελλάδας και περισσότεροι από 23.170 μέσω Ιταλίας, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.
Ο περίπλους των μεταναστών είναι αρκετά επικίνδυνος: 375 άνθρωποι που ακολούθησαν τη θαλάσσια διαδρομή στην ανατολική Μεσόγειο (προς την Ελλάδα και την Κύπρο) έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται από τον Ιανουάριο, όπως και 352 άνθρωποι που ακολούθησαν τη διαδρομή στην κεντρική Μεσόγειο (προς την Ιταλία), σύμφωνα με τον ΔΟΜ.
Στην Ελλάδα, σχεδόν άλλοι 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν πριν από τις 20 Μαρτίου παραμένουν εγκλωβισμένοι μετά το κλείσιμο του «δρόμου των Βαλκανίων» ο οποίος, μέσω της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, τους οδηγεί μέχρι τα σύνορα της ΕΕ, σημειώνει ο ΔΟΜ.