Μια βορειοκορεατική εταιρεία βιτρίνα που χρησιμοποιείτο για τη χρηματοδότηση του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ βρίσκεται μεταξύ των πελατών της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca του Παναμά, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τεράστιου σκανδάλου φοροδιαφυγής.
Μεταξύ των περίπου 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων που μελέτησε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), ορισμένα αφορούν την εταιρεία DCB Finance: η οποία έχει έδρα στην Πιονγκγιάνγκ. Αυτή είχε καταχωρηθεί στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους το 2006 και είχε συσταθεί νόμιμα από την Mossack Fonseca, γράφουν η βρετανική εφημερίδα Guardian και το βρετανικό δίκτυο BBC.
Εκείνη τη χρονιά η Βόρεια Κορέα έκανε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή, το οποίο της στοίχισε τις πρώτες κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η DCB Finance είχε καταχωρηθεί από έναν βορειοκορεάτη πολίτη, τον Κιμ Σολ-Σαμ και τον Νάιτζελ Κάουι, έναν βρετανό τραπεζίτη που είχε εγκατασταθεί στη Βόρεια Κορέα το 1995. Αυτός στη συνέχεια διηύθυνε την πρώτη ξένη τράπεζα της Βόρειας Κορέας, την Daedong Credit Bank, της οποίας η DCB Finance ήταν θυγατρική.
Τα έγγραφα δείχνουν ότι παρά την έδρα στην Πιονγκγιάνγκ, η Mossack Fonseca δεν είχε επισημάνει τη σχέση της DCB Finance με τη Βόρεια Κορέα πριν από το 2010, χρονιά κατά την οποία η υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος των Βρετανικών Παρθένων Νήσων της είχε αποστείλει μια επιστολή με την οποία της ζητούσε πληροφορίες για την εταιρεία. Μόνον τότε η Mossack Fonseca σταμάτησε να εκπροσωπεί την DCB Finance.
Το 2011 ο Κάουι, ο οποίος δηλώνει ότι δεν γνώριζε για παράνομες συναλλαγές, είχε μεταπωλήσει το μερίδιό του στην Daedong Credit Bank σε μια κινέζικη κοινοπραξία.
Η τράπεζα αυτή, όπως και η DCB Finance και ο Κιμ Σολ-Σαμ, βρίσκονταν μεταξύ αυτών στους οποίους επιβλήθηκαν από τον Ιούνιο του 2013 κυρώσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες τους υποψιάζονται ότι από το 2006 παρείχαν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε δύο βορειοκορεατικές οντότητες που διαδραμάτισαν έναν «κεντρικό ρόλο» στην εξέλιξη του πυρηνικού και του βαλλιστικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η DCB Finance εξυπηρετούσε στην «πραγματοποίηση διεθνών χρηματοοικονομικών συναλλαγών κατά τρόπο που να διαφεύγουν της προσοχής των χρηματοοικονομικών θεσμών που επεδίωκαν να αποφύγουν να έχουν συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα».
Μάλιστα σε email της υπηρεσίας συμμόρφωσης με τους κανονισμούς της Mossack Fonseca του Αυγούστου του 2013 φαίνεται να αναγνωρίζεται ότι η δικηγορική εταιρεία θα μπορούσε να έχει δείξει μεγαλύτερη προσοχή.
«Δεν έχουμε ακόμη αναλογιστεί τους λόγους για τους οποίους διατηρήσαμε μια σχέση με την DCB Finance την ώρα που γνωρίζαμε, ή θα έπρεπε να γνωρίζουμε (…) ότι η χώρα, η Βόρεια Κορέα, βρισκόταν στη μαύρη λίστα. Θα έπρεπε να ξέρουμε από την αρχή ότι επρόκειτο για μια εταιρεία υψηλού κινδύνου», αναφέρεται στο email.