Η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για τον Σέρβο υπερεθνικιστή ηγέτη Βόισλαβ Σέσελι, προκάλεσε έκπληξη στη Σερβία αλλά και στις γειτονικές χώρες.

Σε συνέντευξη Τύπου ο ίδιος ο Σέσελι έδειξε ότι δεν αιφνιδιάστηκε χαρακτηρίζοντας την αθώωση του ως «τη μόνη δυνατή ετυμηγορία». Γεγονός είναι ωστόσο ότι δεν την περίμενε αφού πριν την ανακοίνωσή της δήλωνε ότι το δικαστήριο θα εξαντλήσει όλη την αυστηρότητα του και θα του επιβάλει ποινή φυλάκισης άνω των 25 ετών. Τώρα ο Σέσελι αισθάνεται σε μεγάλο βαθμό ενισχυμένος και πολιτικά αφού όπως εκτίμησε στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές το κόμμα του θα λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των ψήφων. Πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης θα ενισχύσει το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα(SRS) στο οποίο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν ποσοστό γύρω στο 6% στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Απριλίου.

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφεύγει για την ώρα να σχολιάσει την αθωωτική απόφαση για το Σέσελι ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν πρέπει να αισθάνεται ευχάριστα μιας και βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο του Σέσελι εξαιτίας της αποστασίας του 2008. Η κοινή γνώμη στη Σερβία με δυσπιστία αντιμετώπισε την είδηση για την αθώωση του Σέσελι. Στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ που γίνονται στους δρόμους του Βελιγραδίου οι περισσότεροι πολίτες εκδηλώνουν την έκπληξη τους εκφράζοντας παράλληλα τον ενθουσιασμό τους.

seseli
Ο Βόισλαβ Σέσελι

Έκπληξη εκφράζεται και στην Κροατία όχι όμως και ενθουσιασμός. Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Τίχομιρ Ορέσκοβιτς δήλωσε σοκαρισμένος χαρακτηρίζοντας επαίσχυντη την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης. Έντονες αντιδράσεις εκδηλώνονται στην Κροατία από τις ενώσεις βετεράνων πολέμου οι οποίες ζητούν να αντιδράσει δυναμικά η κροατική κυβέρνηση. Δυσαρέσκεια εκφράζεται και στη Βοσνία όπου πολλές οργανώσεις θυμάτων πολέμου κάνουν λόγο για πρωτοφανή απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης που δικαιώνει τα εγκλήματα των παραστρατιωτικών που δρούσαν στη Βοσνία την περίοδο του πολέμου και βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του Βόισλαβ Σέσελι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σέσελι είναι ο πρώτος Σέρβος κατηγορούμενος που αθωώνεται πρωτόδικα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία(ICTY).