Σε φιάσκο εξελίσσεται η υπόθεση με την σύλληψη του  δημοσιογράφου, Φεϊσάλ Σεφού, ο οποίος για τέσσερις ημέρες ήταν ο «δράστης με το καπέλο», ο άνδρας με τα λευκά ρούχα που περπατούσε μαζί με τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι και τον Ναζίμ Λακράουι και καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας στην αίθουσα αναχωρήσεων, λίγο πριν αιματοκυλήσουν το αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Οι αρχές άφησαν ελεύθερο τον Σεφού, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι υπόνοιες ότι ήταν ο τρίτος δράστης.

Συγκεκριμένα, η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου εξήγησε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που να συνδέουν τον ύποπτο με τις επιθέσεις για αυτό και τον άφησε ελεύθερο χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.

Από το 2015 ο Σεφού είχε στρέψει επάνω του την προσοχή των αρχών. Στις Βρυξέλλες, τοπικοί αξιωματούχου τον κατηγορούσαν ότι προσπαθούσε να στρατολογήσει επίδοξους τζιχαντιστές σε ένα πάρκο όπου είχαν εγκατασταθεί πολλοί αιτούντες άσυλο. Ο δήμαρχος Ιβ Μαγιέρ, που τον θεωρούσε επικίνδυνο, τον είχε καταγγείλει πολλές φορές στις δικαστικές αρχές και τον Σεπτέμβριο κατάφερε να εκδώσει περιοριστικά μέτρα που του απαγόρευαν την πρόσβαση στο πάρκο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir.

Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης ο Σεφού αναγνωρίστηκε από έναν οδηγό ταξί που είχε μεταφέρει τους τρεις τζιχαντιστές στο αεροδρόμιο.

Οι συλλήψεις στις Βρυξέλλες συνεχίζονται, ενώ η εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες εναντίον τριών προσώπων, που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη στην πρωτεύουσα του Βελγίου και στην Αμβέρσα.

Στο μεταξύ, η βελγική αστυνομία ανέβασε χθες στο Διαδίκτυο σύντομο βίντεο διάρκειας 32 δευτερολέπτων που δείχνει τον «τρίτο άνδρα» να σπρώχνει το καροτσάκι  στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Η βόμβα αυτή, η ισχυρότερη από τις τρεις, δεν εξερράγη παρά μόνο αφότου είχε εκκενωθεί το αεροδρόμιο, προξενώντας υλικές ζημιές. «Η αστυνομία αναζητεί την ταυτότητα αυτού του άνδρα», ανέφερε η ανακοίνωση κάτω από το βίντεο του άνδρα με το ανοιχτόχρωμο σακάκι, το καπέλο και τα γυαλιά.

Στο μεταξύ σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν πηγές της ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia, o Χαλίντ ελ Μπακράουι, ο καμικάζι στο μετρό των Βρυξελλών, είχε μεταβεί από την Ιταλία στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015.

Στις 23 Ιουλίου 2015, έφτασε στο αεροδρόμιο της ιταλικής πόλης Τρεβίζο, προερχόμενος από τις Βρυξέλλες. Την επομένη, στις 6 το πρωί, ταξίδεψε από το αεροδρόμιο Μάρκο Πόλο της Βενετίας προς την Αθήνα.

Ο Χαλίντ ελ Μπακράουι, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, χρησιμοποίησε βελγική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica υπενθυμίζει ότι λίγες ημέρες αργότερα, τον Αύγουστο του 2015, και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα στις Βρυξέλλες, πέρασε από την Ιταλία, από το λιμάνι του Μπάρι, με προορισμό την Πάτρα και θεωρεί ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών μπορεί να σχεδιάστηκαν ακριβώς τα καλοκαίρι του 2015.