Την προειδοποίηση ότι η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη βορειοδυτική Συρία θα αποκοπεί, εκτός κι αν η Ρωσία σταματήσει να βομβαρδίζει τις διαδρομές ανεφοδιασμού με νερό και είδη διατροφής, εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, απηύθυναν στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης των Δωρητών για τη Συρία, η οποία πραγματοποιείται σήμερα στο Λονδίνο.
Η προειδοποίηση αυτή έγινε από διεθνή ανθρωπιστικό οργανισμό, αποκλειστικά στο πρακτορείο Reuters, καθώς οι επιθέσεις του συριακού στρατού, με την ουσιαστική υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων, απείλησαν να αποκόψουν στις αρχές της εβδομάδας τις γραμμές ανεφοδιασμού ανταρτικών ομάδων από την Τουρκία προς το Χαλέπι στα βόρεια της Συρίας.
Καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις κλιμακώνονται, βρίσκονται σε εξέλιξη διαμεσολαβητικές προσπάθειες από το γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη, προκειμένου οι αντιμαχόμενες πλευρές να διαπραγματευτούν μία λύση στην αιματηρή πολεμική σύγκρουση της Συρίας, που έχει στοιχίσει τη ζωή 250.000 ανθρώπων, έχει προκαλέσει κύμα προσφύγων, αλλά και έχει ενδυναμώνει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Με τους εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης ν’ αρνούνται να συνομιλήσουν αυτοπροσώπως, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πιστεύουν ότι τα θέματα των ανθρωπιστικών διαδρόμων μεταφοράς φορτίου και των ρωσικών βομβαρδισμών είναι κρίσιμο να συζητηθούν από τις κυβερνήσεις και τους εκπροσώπους των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία, που αρχίζει σήμερα στο Λονδίνο.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ στις Βρυξέλλες εξετάζουν τρόπους ν’ ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Νορβηγίας, οι οποίες οργανώνουν τη διάσκεψη μαζί με τον ΟΗΕ και το Κουβέιτ, προκειμένου να διπλασιαστεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τις πολεμικά σπαρασσόμενες περιοχές. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ζητούν 7,73 δισ. δολάρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της Συρίας για το 2016, ενώ επιπλέον οικονομικά κεφάλαια 1,2 δισ. δολαρίων απαιτούνται από τις περιφερειακές της Συρίας κυβερνήσεις, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα που έχουν εκπονήσει για την αντιμετώπιση της πολεμικής κρίσης.
Οι κάτοικοι στην περιοχή του Χαλεπίου, αλλά και της γειτονικής επαρχίας του Ιντλίμπ, προσπαθούν να επιζήσουν καθημερινά σε ότι έχει απομείνει από τα σπίτια, τα σχολεία, τα καταστήματα, αλλά και τους φούρνους της περιοχής, ενώ είναι άμεσα εξαρτώμενοι από την ανθρωπιστική βοήθεια, που φτάνει σ’ αυτούς από δύο καθορισμένα σημεία συνοριακού ελέγχου της Τουρκίας. Το Ιντλίμπ ελέγχεται από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης από το 2015, ενώ το Χαλέπι βρίσκεται υπό τον έλεγχο τόσο κυβερνητικών, όσο και ανταρτικών δυνάμεων.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι τα δύο σημεία ελέγχου (Μπαμπ αλ-Χάουα και Μπαμπ αλ-Σαλάμ) ελέγχονται από δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, ενώ ανησυχούν ότι οι βομβαρδισμοί της ρωσικής αεροπορίας κατά των ανταρτικών δυνάμεων, πίσω από την πρώτη γραμμή μάχης, μπορεί να είναι μέρος στρατηγικής της συριακής κυβέρνησης, προκειμένου ν’ ελέγξει τα δύο συνοριακά σημεία ελέγχου.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν επίσης ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κάνουν δύσκολη τη διέλευση των ανθρωπιστικών ομάδων από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο, τη ζωή των κατοίκων.