Στο Λονδίνο θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει στην πενταμερή συνάντηση για την προσφυγική κρίση που θα γίνει στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για τους πρόσφυγες από τη Συρία «Supporting Syria and the Region». Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών για Θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης.
Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Στο περιθώριο της διάσκεψης αναμένεται με ενδιαφέρον η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα για την Άνγκελα Μέρκελ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει επιπλέον σημαντικές διμερείς συναντήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες με βάση τον προγραμματισμό που υπήρχε έως χτες βράδυ αναμένονται διμερείς συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει διμερή συνάντηση και με τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.
Κεντρικό επιχείρημα και βασική θέση της ελληνικής κυβέρνησης στη συζήτηση για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών είναι ότι, συνεπής στις υποχρεώσεις της, έχει δρομολογήσει ήδη την ολοκλήρωση των δεσμεύσεών της με επιταχυνόμενους ρυθμούς και ότι έως την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ταυτόχρονα με αυτή τη θέση επισημαίνει ότι από την πλευρά τους και οι εταίροι θα πρέπει να υλοποιήσουν με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς και το δικό τους κομμάτι (τεχνική βοήθεια, επιτάχυνση της μετεγκατάστασης, ενεργοποίηση των συμφωνιών με την Τουρκία).
Ενόψει και των σημερινών συζητήσεων στο περιθώριο της Διάσκεψης στο Λονδίνο, παρουσιάζουν ενδιαφέρουν οι δηλώσεις που έκανε χτες στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της συζήτησης στο ΕΚ για το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διευκρινίζοντας σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο του Σένγκεν, ότι «δεν τίθεται ζήτημα απομόνωσης ή στιγματισμού των Ελλήνων αλλά ενίσχυσης της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».
Ως προς τη Διάσκεψη Δωρητών για τους σύρους πρόσφυγες, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως θεωρεί ότι η συμμετοχή της σε αυτή θα αναδείξει και θα επιβεβαιώσει τον κεντρικό ρόλο που έχει κατακτήσει η Ελλάδα, όχι μόνο στο επιχειρησιακό αλλά και στο πολιτικό σκέλος της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος. Στο ίδιο πλαίσιο, αποτελεί σταθερή θέση (και πολιτικό στόχο) της κυβέρνησης ότι σημασία έχει όχι απλώς να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των προσφυγικών ροών αλλά οι ίδιες οι αιτίες αυτής της κρίσης.
«Η συμμετοχή της Ελλάδας στην διάσκεψη του Λονδίνου, γίνεται στο πλαίσιο της διαρκούς πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η χώρα μας για την ανάδειξη της ανθρωπιστικής διάστασης του ζητήματος των προσφύγων. Η Ελλάδα στηρίζει ενεργά κάθε πρωτοβουλία για την στήριξη, σε επίπεδο εργασίας, εκπαίδευσης και κοινωνικής μέριμνας, των ανθρώπων που δοκιμάζονται, τόσο εντός της Συρίας, όσο και στις γειτονικές με την Συρία χώρες και την Ευρώπη», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.