Ειδικοί του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσαν ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν υπερβολική βία εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών, η οποία έχει οδηγήσει σε δολοφονίες και άλλα εγκλήματα που τιμωρούνται από τους διεθνείς νόμους.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι ανεξάρτητοι ειδικοί ζητούν από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να σταματήσει τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων καθώς και την αλόγιστη χρήση βαρέων όπλων και να προχωρήσει σε εθνικό διάλογο.

«Εξακολουθούμε να λαμβάνουμε αναφορές για συστηματική χρήση υπέρμετρης βίας με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, ισχυρισμούς για βασανισμούς, εξαφανίσεις, αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις διαδηλωτών, για τη στόχευση ακτιβιστών και αδικαιολόγητο περιορισμό της ελευθερίας της ειρηνικής συγκέντρωσης και έκφρασης», αναφέρουν οι ειδικοί του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τους ίδιους υπάρχουν συνεχείς αναφορές για επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον πολιτών και προειδοποίησαν ότι οι υπεύθυνοι γι’ αυτές τις πράξεις θα τιμωρηθούν με βάση τους διεθνείς νόμους.

«Η αλόγιστη χρήση βαρέων όπλων εναντίον των διαδηλωτών δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Κανένα κράτος δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις του εναντίον του άμαχου πληθυσμού ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν», υπογράμμισε ο Κρίστοφ Χέινς, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές, τις συνοπτικές και τις αυθαίρετες εκτελέσεις.

Εξάλλου και η Τουρκία χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι, όπως έχω ήδη υπογραμμίσει, απαράδεκτο», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η χρήση βαρέων όπλων και αρμάτων μάχης σε κατοικημένες περιοχές, όπως η Χάμα, είναι απολύτως παράνομη», πρόσθεσε.

«Η Συρία πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της τα μηνύματα της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας και να σταματήσει να χρησιμοποιεί βία το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε ο Νταβούτογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους.