Η Αφρικανική Ένωση (AU) ανακοίνωσε σήμερα την αναβολή για τις 25 Αυγούστου ενός συνεδρίου που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Αυγούστου, με στόχο τη συγκέντρωση πόρων για τα θύματα του λιμού που επηρεάζει περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους στην ανατολική Αφρική και οφείλεται στην ξηρασία.
«Ένα συνέδριο για την κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής, το οποίο ήταν αρχικά προγραμματισμένο για τις 9 Αυγούστου, αναβλήθηκε για τις 25 το ίδιου μήνα στην Αντίς Αμπέμπα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η AU, χωρίς να αναφερθεί στους λόγους της αναβολής.
Στο συνέδριο αναμένεται να πάρουν μέρος ηγέτες αφρικανικών κρατών, τοπικοί οικονομικοί οργανισμοί και άλλοι διεθνείς εταίροι.
Εντωμεταξύ ο ΟΗΕ έκανε σήμερα έκκληση στις χώρες στο Κέρας της Αφρικής να λάβουν σοβαρά μέτρα για την αποθήκευση τροφίμων, ενώ προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Σομαλία αναμένεται να χειροτερέψει.
Η έκκληση αυτή γίνεται μία ημέρα μετά την κήρυξη ακόμη τριών περιοχών της Σομαλίας σε κατάσταση λιμού.
«Ανησυχούμε ότι ο λιμός θα επεκταθεί πιο βαθιά στη Σομαλία», δήλωσε ο Άμπου Ντίενγκ, διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ στην Αιθιοπία.
«Στην Αιθιοπία υπήρχαν αποθέματα τροφίμων, όμως τώρα έχουν σχεδόν τελειώσει», επεσήμανε. Επιπλέον ο Ντίενγκ υπογράμμισε ότι πρέπει να βελτιωθεί «η διαχείριση του νερού, διαφορετικά δεν μπορώ να δω πώς θα καταφέρουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα».
Προς το παρόν πάντως ο ΟΗΕ δεν αναμένει να δημιουργηθούν συνθήκες λιμού στην Αιθιοπία και την Κένυα παρά την έντονη ξηρασία που παρατηρείται σε κάποιες περιοχές των χωρών αυτών.
Το Κέρας της Αφρικής πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί τις τελευταίες έξι δεκαετίες. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στην περιοχή.
Εκτός από την Κένυα, την Αιθιοπία, το Τζιμπουτί, τη βόρεια Ουγκάντα και την Ερυθραία, η Σομαλία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την ανθρωπιστική αυτή κρίση. Περίπου 3,7 εκατομμύρια Σομαλοί, ο μισός πληθυσμός της χώρας, χρειάζεται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Μέχρι στιγμής η Αφρικανική Ένωση έχει αποδεσμεύσει περίπου 500.000 δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ η διεθνής κοινότητα έχει δεσμευθεί ότι θα προσφέρει 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Πάντως ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι «έχει άμεση ανάγκη επιπλέον 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να μπορέσει να σώσει ζωές», σύμφωνα με την Βάλερι Έιμος, επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του οργανισμού.
Εξάλλου η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να κινητοποιήσει στρατιωτικά μέσα για να συμβάλλει στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες της ανατολικής Αφρικής, όπως δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.
«Υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες και η παράδοση βοήθειας είναι ένα κρίσιμο στοίχημα», υπογράμμισε ο υπουργός.