Η ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας δεν παραιτείται από την πρόθεσή της να διεξάγει δημοψήφισμα για το έργο των ομοσπονδιακών δικαστικών θεσμών.
Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί και σύντομα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία.
Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι αδιαφορεί για τις αντιδράσεις των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βοσνιακής ομοσπονδίας και τού αρκεί που τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος υποστηρίζει η Μόσχα.
Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι το δημοψήφισμα υπερασπίζεται τις αρχές της συνθήκης του Ντέιτον και δεν στρέφεται κατά της συνοχής της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.
Η πολιτική ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αντιδρώντας στις διώξεις που ασκούν δικαστήρια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εναντίον πολιτών σερβικής εθνότητας για εγκλήματα πολέμου.
Οι Σέρβοι υποστηρίζουν ότι αυτές οι υποθέσεις, σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον, ανήκουν στην αρμοδιότητα των δικαστικών αρχών των δύο κρατικών οντοτήτων που συνθέτουν τη Βοσνία και όχι στα δικαστήρια του κεντρικού κράτους. Επίσης, εκτός από τον ρόλο των κεντρικών δικαστικών θεσμών οι πολίτες της Σερβικής Δημοκρατίας θα κληθούν και να απαντήσουν στο ερώτημα αν αποδέχονται την επιβολή των νόμων από τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.
Οι πολίτες της Σερβικής Δημοκρατίας στο δημοψήφισμα θα κληθούν να απαντήσουν, αν στηρίζουν «την αντισυνταγματική και μη εξουσιοδοτημένη επιβολή των νόμων από τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και αν αποδέχονται την εφαρμογή των αποφάσεών δικαστηρίων και της γενικής εισαγγελίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης στην επικράτεια της Σερβικής Δημοκρατίας».
Οι ΗΠΑ αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρούν έντονα στη διεξαγωγή τέτοιου δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι υποσκάπτει την ενότητα του κράτους της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Το Βελιγράδι επίσης εκφράζει επιφυλάξεις.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συμμετέχοντας προχθές στις εκδηλώσεις για την επέτειο ίδρυσης της Σερβικής Δημοκρατίας, ζήτησε από τον Μίλοραντ Ντόντικ να αναβάλει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κρίνοντας ακατάλληλη τη στιγμή.
Αντιδράσεις ωστόσο εκδηλώνονται και από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Σερβική Δημοκρατία, τα οποία υποστηρίζουν ότι ο Ντόντικ, με πρόσχημα τις διώξεις για εγκλήματα πολέμου, διοργανώνει δημοψήφισμα με το οποίο, στην πραγματικότητα, προσπαθεί να αποτρέψει την εμπλοκή του γενικού εισαγγελέα της Βοσνίας σε υποθέσεις διαφθοράς που εμπλέκεται ο ίδιος και αφορούν την κατασκευή έργων υποδομής.