Η Τουρκία δεν βλέπει εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ εκτός εάν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέτει για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας και την καταβολή αποζημιώσεων για τους θανάτους 9 τούρκων ακτιβιστών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.
Τα σχόλια αυτά αποθαρρύνουν τις ελπίδες για μια επαναπροσέγγιση. Οι σχέσεις των δύο χωρών διέρχονται κρίση από το 2010, όταν 10 τούρκοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν σε επιδρομή ισραηλινών κομάντο σε τουρκικό πλοίο -το Μαβί Μαρμαρά- το οποίο προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.
«Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ δεν θα αποκατασταθούν έως ότου το Ισραήλ υλοποιήσει τους τρεις όρους. Δεν τους έχουμε εγκαταλείψει», είπε ο Καλίν.
Εκτός από το να ζητά μια συγγνώμη για τους φόνους στο Μαβί Μαρμαρά και αποζημίωση για τις οικογένειες, η Τουρκία επιμένει επίσης στον τερματισμό του αποκλεισμού των Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα.
«Η Τουρκία θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει τον ρόλο της έως ότου επιτευχθεί λύση δύο κρατών και ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικό του κράτος. Δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη ειρήνη στην περιοχή μέχρις ότου επιλυθεί το παλαιστινιακό πρόβλημα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Καλίν.
Οι προσδοκίες ότι η Τουρκία και το Ισραήλ θα αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους έχει αυξήσει τις ελπίδες για ταχεία πρόοδο στις συνομιλίες για την εισαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου, ένα σχέδιο που θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, ιδιαίτερα αφότου οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, που είναι κύριος παραγωγός ενέργειας, έχει επιδεινωθεί.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα αποκαλύφθηκε πως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι συνομιλίες για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ συνεχίζονται.