Το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί με τις επισημάνσεις του οίκου αξιολόγησης Moody’s και καλεί τα πολιτικά κόμματα σε συναίνεση.

Ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την άποψη του οίκου ότι τα γεγονότα (έκρηξη στη ναυτική βάση), που συνέβησαν στις 11 Ιουλίου, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την οικονομία, τόσο από πλευράς ανάπτυξης, όσο και από πλευράς δημόσιων οικονομικών.

Η κυβέρνηση, συνεχίζει η ανακοίνωση, συμφωνεί επίσης ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη κλίματος πολιτικής συναίνεσης στο εσωτερικό μέτωπο, δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας, στην οποία βρίσκεται η κυπριακή οικονομία.

«Είναι, γι αυτό τον λόγο, που η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο να υπάρξουν συναινέσεις στα θέματα της οικονομίας που θα στείλουν και τα απαραίτητα μηνύματα στις αγορές», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι αυτό παραμένει εύρωστο και ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζικών συστημάτων έχει ενισχυθεί και είναι ικανοποιητική, προσθέτοντας ότι «θετικές χαρακτηρίζονται και οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τη στήριξη προς την Ελλάδα, βάσει των οποίων στηρίζεται η ελληνική οικονομία με στόχο να μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας».