Σειρά επαφών στη Σουηδία είχε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με βασικό θέμα στην ατζέντα τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό αλλά και τα ζητήματα ασφάλειας. Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, Άντερς Ίγκεμαν και τον υπουργό Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης, Μόργκαν Γιόχανσον στο πλαίσιο περιοδείας που έχει ξεκινήσει σε ευρωπαικές πρωτεύουσες.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της πρόσφατης ιστορίας της Ευρώπης. Αναφερόμενος στη Σουηδία τόνισε πως υπήρξε ένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που πέτυχαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων καθώς συγκαταλέγεται στα κράτη που έχουν υποδεχθεί τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων αυτό τον χρόνο.
Αναφερόμενος στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως “εάν υπήρχε ένα μόνο πράγμα, το οποίο η προσφυγική κρίση έχει καταστήσει σαφές κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αυτό θα ήταν η παραδοχή ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μόνη της”. Αναφορικά με την απογοήτευση της σουηδικής κυβέρνησης σχετικά με το γεγονός ότι συγκεκριμένα κράτη-μέλη δεν είναι ακόμα πρόθυμα να δείξουν τον ίδιο βαθμό αλληλεγγύης όπως η Σουηδία ο κ. Αβραμόπουλος έστειλε μήνυμα πως η ΕΕ θα εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι τηρούν τις δεσμεύσεις τους.
Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του συστήματος του Δουβλίνου τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα δικαιότερο σύστημα κατανομής ευθυνών. Όπως είπε η ΕΕ πρέπει να επιταχύνει το μηχανισμό μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και την Ιταλία, να γίνουν πλήρως λειτουργικά τα “hotspot” και να μειωθούν οι δευτερογενείς ροές κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων. “Η προσφυγική κρίση δεν είναι μόνο αισθητή στα εξωτερικά σύνορα. Κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του αυτή την κατάσταση. Θα ξεπεράσουμε την κρίση μόνο εάν δράσουμε ενωμένα. Μόνο εάν κινηθούμε σε ένα πραγματικό πνεύμα υπευθυνότητας και αλληλεγγύης. Η Σουηδία είναι παράδειγμα αυτού του πνεύματος, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται εδώ προκειμένου να την βοηθήσει και να την υποστηρίξει” τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.