Δύο Γάλλοι υπήκοοι προφυλακίστηκαν στα μέσα Νοεμβρίου στο Παρίσι, καθώς υπάρχουν σε βάρος τους υποψίες πως επεδίωκαν να ενταχθούν στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Λιβύη μέσω Τυνησίας, σε μια υπόθεση χωρίς προηγούμενο στη Γαλλία, δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο δικαστικές πηγές.
Οι δύο νεαροί άνδρες, 19 και 20 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι συνελήφθησαν στην Τυνησία, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη και δεν γνωρίζονταν πριν εγκαταλείψουν το γαλλικό έδαφος, παραδόθηκαν στις γαλλικές αρχές την 13η Νοεμβρίου, σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες για την υπόθεση και δικαστικές πηγές.
Ο πρώτος κατάγεται από τη Λιόν (κεντροανατολική Γαλλία) και ο δεύτερος από τη Μασσαλία (νότια). Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, ήθελαν να πάνε στη Λιβύη για να εκπαιδευτούν, ενώ ο τελικός τους στόχος ήταν να πάνε να πολεμήσουν στις τάξεις του ΙΚ στη Συρία.
Παρότι ο στόχος των δύο ανδρών ήταν να πάνε στη Συρία, είναι η πρώτη φορά που η Λιβύη εμφανίζεται σε κάποια από τις περίπου 200 δικαστικές διαδικασίες σε βάρος επίδοξων μαχητών στη γη του τζιχάντ, σημειώνουν οι πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η κοπέλα του άνδρα που ζούσε στη Μασσαλία, προσήλυτη στο ισλάμ, 20 ετών, επίσης αντιμετωπίζει έρευνα για σύσταση και συμμορία και σύνδεση με την τρομοκρατία. Η νεαρή επίσης προφυλακίστηκε.
Η 20χρονη ήθελε και αυτή να πάει στη Λιβύη, πριν αλλάξει γνώμη για άγνωστο λόγο.
Αφού προφυλακίστηκε παραδέχθηκε τη δέσμευσή της στον τζιχάντ και εξήγησε ότι καθώς δεν μπορούσε να πάει στη γη του τζιχάντ, θα επεδίωκε να διαπράξει μια τρομοκρατική ενέργεια στη Γαλλία, σύμφωνα με μια από τις πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στο σπίτι της βρέθηκαν λάβαρα που πιστοποιούν την πίστη της στους σκοπούς του Ισλαμικού Κράτους, όπως και διάφορα έγγραφα, ορισμένα εκ των οποίων περιγράφουν τη συνδεσμολογία εκρηκτικών μηχανισμών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Οι αρχές της Τυνησίας αποφάσισαν την 25η Νοεμβρίου το κλείσιμο των συνόρων για δύο εβδομάδες, την επομένη μιας επίθεσης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ, εναντίον ενός λεωφορείου της υπηρεσίας ασφαλείας της τυνησιακής προεδρίας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 12 πράκτορές της.
Σύμφωνα με την Τύνιδα, οι δράστες της επίθεσης στο μουσείο Μπάρντο (18η Μαρτίου), αλλά και κοντά στη Σους (26η Ιουνίου) είχαν εκπαιδευθεί στον χειρισμό των όπλων στη Λιβύη. Το ΙΚ ελέγχει εδώ και μήνες τη λιβυκή πόλη της Σύρτης και μια περιοχή μήκους σχεδόν 180 χλμ. κατά μήκος των λιβυκών ακτών στη Μεσόγειο.