Θρυαλλίδα καταιγιστικών εξελίξεων στο μέτωπο της Συρίας αποτελούν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι. Την ώρα που Γαλλία και Ρωσία εντείνουν τα αεροπορικά πλήγματα σε στόχους του Ισλαμικού Κράτους, οι ΗΠΑ εμφανίζονται ένα βήμα πριν την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Συρία.

Παρά το γεγονός ότι σταθερή θέση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ήταν εδώ και χρόνια η αποφυγή κάθε εμπλοκής σε χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία, η αλλαγή στάσης των άλλων μεγάλων δυνάμεων και η ευθεία απειλή για τις ΗΠΑ μετά τα χτυπήματα στο Παρίσι, αναγκάζουν τον Αμερικανό πρόεδρο να ανακρούσει πρύμναν.

«Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε με τους κανόνες εμπλοκής μας. Ο πρόεδρος έχει αναφέρει πως είναι έτοιμος να κάνει περισσότερα, ακόμη και στο έδαφος» σημείωσε σε συνέντευξή του στο MSNBC την Πέμπτη  ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ.

Η αλλαγή στάσης του Ομπάμα, ο οποίος τη Δευτέρα,  απέκλεισε την πιθανότητα εκτεταμένων χερσαίων επιχειρήσεων στην Συρία, ως μέρος της επιχείρησης ενάντια στους τζιχαντιστές του ΙΚ διότι «θα είχε μόνο προσωρινά αποτελέσματα», οφείλεται όπως σημειώνουν κύκλοι του Πενταγώνου στην αδυναμία των αεροπορικών επιδρομών να «βάλει φρένο» στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο μετά το Παρίσι απειλεί την καρδιά των ΗΠΑ με δύο απανωτά βίντεο για επιθέσεις αυτοκτονίας σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη.