Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Ρεπουμπλικάνος, Τζον Μπένερ, με δηλώσεις του σήμερα υπογράμμισε ότι «προκύπτει η ανάγκη για ένα εφεδρικό σχέδιο περιορισμού του δημόσιου ελλείμματος και για την αύξηση του ανωτάτου ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού, αντί του να εξαρτώμεθα από τη νομοθεσία που θα ψηφίσουμε εμείς προσεχώς, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απορρίψει η Γερουσία».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Μπένερ σημείωσε ότι, «το να εξεταστεί αυτό το εφεδρικό σχέδιο θα είναι μια ένδειξη υπευθυνότητας».

Αργότερα σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία, αναμένεται να εγκρίνει ένα νομοθέτημα, που θα αντιμετωπίσει -σε μια προσωρινή βάση- τη συρρίκνωση του δημοσίου ελλείμματος, όπως και την αύξηση του ανωτάτου ορίου δανεισμού του δημοσίου.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, με το νομοθέτημα θα απαιτηθεί η διατύπωση συνταγματικής τροπολογίας, που θα επιτάσσει «να εξισορροπηθούν τα δύο σκέλη του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού» πριν να δοθεί, μεταγενέστερα, η άδεια για να αυξηθεί το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού.