Επίλυση του Κυπριακού πριν η Κύπρος αναλάβει την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 2012 επιθυμεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλώντας ταυτόχρονα με με πάγωμα των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αντίθετη περίπτωση.

«Δεν θα έχουμε καμία επαφή με την κυπριακή προεδρία. Οι σχέσεις με την ΕΕ θα παραμείνουν “παγωμένες” επί έξι μήνες», προειδοποιεί ο Tούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Milliyet.

«Το θεωρούμε όνειδος να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί τους (τους Ελληνοκύπριους) στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν θα διαπραγματευτούμε με μία χώρα που δεν αναγνωρίζουμε», δηλώνει ενόψει της σημερινής επίσκεψής του στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου με την ευκαιρία της επετείου της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στο νησί, στις 20 Ιουλίου 1974.

Ο τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν τίθεται πλέον θέμα «να κάνουμε χάρες στην Κύπρο. Έχουμε κάνει αρκετές. Θα ανταποκριθούμε μόνο στις θετικές πρωτοβουλίες», λέει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι το Κυπριακό πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί μέχρι την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, ενώ παράλληλα αποκλείει κάθε ενδεχόμενο αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από τη λεγόμενη «Βόρεια Κύπρο», η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

«Θα περιμένουν πολύ για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Αντιμετωπίζουμε την απειλή του αδιεξόδου. Ελπίζω η τέταρτη τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη να ανοίξει το δρόμο», λέει ο Ερντογάν και κάνοντας λόγο για «αναγνώριση» των κατεχόμενων υποστηρίζει ότι «υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις που μπορούμε να αποφασίσουμε μαζί με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας. Δηλαδή αν χρειαστεί, η διαδικασία θα σταματήσει. Τι θα κάνουμε, δηλαδή, αν δεν προχωρά;»

Αρνητικός εμφανίζεται ο Ερντογάν και στο θέμα της Μόρφου λέγοντας τα εξής: «Θα είμαι πρωθυπουργός για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Για μένα δεν υπάρχει πλέον θέμα Μόρφου. Δεν προσεγγίζω το θέμα όπως στο σχέδιο Ανάν. Η Μόρφου ανήκει στη “Βόρεια Κύπρο”. Δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή κίνηση και στο Ριζοκάρπασο. Εάν θέλουν να έλθουν για τις λειτουργίες, ας έλθουν. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες που ίσχυαν στο σχέδιο Ανάν. Η στάση μας στο τραπέζι θα είναι διαφορετική».

Ως προς το θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, ο Τούρκος πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τη θέση της τουρκικής πλευράς για ταυτόχρονη άρση του εμπάργκο: «Αυτά θα είναι ταυτόχρονα. Αν το δέχονται, να το κάνουμε. Κατά τη Φινλανδική προεδρία στην ΕΕ, εμείς το είχαμε προτείνει αλλά η προεδρία δεν μπόρεσε να πείσει τις χώρες μέλη της ΕΕ».