Ταραχές ξέσπασαν στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Αυστραλίας στο νησί των Χριστουγέννων μετά το θάνατο του Ιρανού πρόσφυγα Fazel Chegeni που επιχείρησε να αποδράσει.
Το υπουργείο Μετανάστευσης και Φύλαξης Συνόρων της Αυστραλίας επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του την κατάσταση αρνούμενο ωστόσο πως σημειώνονται ταραχές «μεγάλης κλίμακας» και σημειώνοντας πως εργάζεται για την επίλυση και εξομάλυνση της κατάσταση.
Ο Ian Rintoul, εκπρόσωπος του Refugee Action Coalition (RAC) στην Αυστραλία που ήταν σε επικοινωνία με τους πρόσφυγες μέσα στο κέντρο κράτησης, είπε πως η αναταραχή άρχισε το βράδυ της Κυριακής όταν οι κρατούμενοι ενημερώθηκαν πως ο Ιρανός πρόσφυγας είχε βρεθεί νεκρός «στη ζούγκλα».
Παρότι δεν υπήρξε καμία πληροφορία ή ένδειξη πως κάποιος εμπλεκόταν στον θάνατό του, οι κρατούμενοι αμέσως είχαν υποψίες πως εμπλέκονταν οι φρουροί της εταιρείας διαχείρισης του κέντρου.
«Οι φρουροί έφυγαν χθες βράδυ στις 11:00 και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανείς εκεί», πρόσθεσε, «οι πρόσφυγες τώρα περιμένουν το αναπόφευκτο, είτε την άφιξη της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας ή της Ομάδας Έκτακτης Ανάγκης της εταιρείας διαχείρισης».
Αναφέρθηκαν σημαντικές ζημιές ενώ υπήρξαν και μικρές φωτιές διάσπαρτες, σπασμένοι τοίχοι και φράκτες. Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης οι φρουροί αποσύρθηκαν για λόγους ασφαλείας αλλά η ασφάλεια της περιμέτρου του κέντρου διατηρείται.
Ο Fazel Chegeni ήταν Ιρανός Κούρδος στα τριάντα, ο οποίος είχε φτάσει στην Αυστραλία το 2010 ζητώντας άσυλο.
Η αιτία του θανάτου του παραμένει άγνωστη και αποτελεί το αντικείμενο έρευνας.
Σύμφωνα με τον Rintoul, ο Chegeni ήταν μια «ευγενική, βασανισμένη ψυχή». Είχε βασανιστεί στο Ιράν και είχε ιστορικό ψυχικών ασθενειών. Τρεις φορές είχε επιχειρήσει να βάλει τέλος στη ζωή του ενώ βρισκόταν σε αυστραλιανό έδαφος.
«Η ιστορία του και οι επανειλημμένες απόπειρες αυτοκτονίας δείχνουν πως δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στο Νησί των Χριστουγέννων», τονίζει ο Rintoul.
Η Αυστραλία, εξηγεί το CNN, έχει αυστηρή πολιτική φύλαξης συνόρων και στέλνει τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στις ακτές της σε κέντρα κράτησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Αύγουστο στο συγκεκριμένο κέντρο, στο Νησί των Χριστουγέννων, ζούσαν 958 αιτούντες άσυλο.
Η Αυστραλία έχει κι άλλες μονάδες σε σημεία απομακρυσμένα, όπως το νησί Μάνους στην Παπούα Νέα Γουινέα και το νησί Ναούρου στον Νότιο Ειρηνικό. Συνολικά 4352 άνθρωποι- ανάμεσά τους 602 παιδιά- βρίσκονται στα διάφορα κέντρα κράτησης της χώρας.
Η Αυστραλία αιτιολογεί την πολιτική της αυτή επισημαίνοντας πως τα ταξίδια που κάνουν οι αιτούντες άσυλο με βάρκες είναι επικίνδυνα και ελέγχονται από εγκληματικές συμμορίες. Ωστόσο έχει δεχθεί έντονη κριτική από πολλές τοπικές και διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ η Αυστραλία παραβιάζει συστηματικά τη Διεθνή Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο μη παρέχοντας κατάλληλες συνθήκες κράτησης.