Ο τραυματισμένος πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ θα παραμείνει στη Σαουδική Αραβία για όσο διάστημα θεωρούν απαραίτητο οι θεράποντες ιατροί του, δήλωσε αξιωματούχος χθες, διαψεύδοντας δημοσιεύματα περί του ότι ο Σάλεχ ενδέχεται να επιστρέψει στη χώρα έγκαιρα για την 33η επέτειο από την άνοδό του στην εξουσία, μέσα στο σαββατοκύριακο.
Η σεναριολογία σχετικά με την υγεία του Σάλεχ, το εάν και το πότε θα επιστρέψει στην Υεμένη δίνει και παίρνει αφότου μεταφέρθηκε στη γειτονική Σαουδική Αραβία για νοσηλεία τον περασμένο μήνα, μετά από μια απόπειρα δολοφονίας του.
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Τάρεκ αλ Σάμι διέψευσε εικασίες που διατυπώθηκαν σε δημοσιεύματα εγχώριων ΜΜΕ κατά τις οποίες ο Σάλεχ υπήρχε περίπτωση να επιστρέψει ως την 17η Ιουλίου.
«Αυτές οι πληροφορίες δεν είναι αληθείς. Στους γιατρούς εναπόκειται να αποφασίσουν για την ημερομηνία της επιστροφής του προέδρου», είπε.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν καθημερινά σε πόλεις σε ολόκληρη τη Λιβύη απαιτώντας να πάψει να κυβερνά ο Σάλεχ.
Καθώς οι κινητοποιήσεις οδεύουν στον έκτο τους μήνα, πολλοί μοιάζουν όλο και πιο εξοργισμένοι για το ότι δεν καταφέρνουν να αναγκάσουν τον πανούργο πολιτικό να εγκαταλείψει την εξουσία.
Χθες περίπου 7.000 άνθρωποι έκαναν πορεία στην Τάιζ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, περίπου 200 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σαναά, όπου επίσης σημειώθηκαν μεγάλες αντικαθεστωτικές κινητοποιήσεις μετά τις προσευχές της Παρασκευής.
Οι διαδηλώσεις έχουν παραλύσει πολλές πόλεις, ειδικά την Τάιζ, όπου ένοπλοι οι οποίοι έχουν ταχθεί με την αντιπολίτευση συγκρούονται με τις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ το πολιτικό αδιέξοδο εδραιώνεται.
Στην Τάιζ επλήγησαν με όλμους συνοικίες όπου υπάρχουν υποψίες πως κρύβονται ένοπλοι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, είπαν τοπικοί αξιωματούχοι.
Κάτοικοι είπαν πως έξι άμαχοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν και τουλάχιστον επτά τραυματίστηκαν από μια επίθεση στη συνοικία αλ Μάσμπα, όπου ζει ένας αξιωματικός πιστός στο στρατηγό Άλι Μόχσεν, που αποστάτησε από τις δυνάμεις του Σάλεχ τον Μάρτιο.
Ο αξιωματικός δεν ήταν ανάμεσα στα θύματα, όμως σκοτώθηκε ο γιος του, είπαν οι κάτοικοι.
Εξάλλου, ένοπλοι ταγμένοι στο πλευρό της αντιπολίτευσης έστησαν ενέδρα σε όχημα στο οποίο επέβαινε ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της περιοχής, σκοτώνοντας τον ίδιο, δύο σωματοφύλακές του και τραυματίζοντας δυο ακόμα μέλη της συνοδείας του, δήλωσε τοπικός κυβερνητικός αξιωματούχος.
Αντίθετα με τους ηγέτες της Τυνησίας και της Αιγύπτου που αναγκάστηκαν να υποκύψουν στην απαίτηση των λαών τους να παραιτηθούν, ο Σάλεχ συνεχίζει να αντιστέκεται τόσο στους διαδηλωτές όσο και στις πιέσεις πολλών δυτικών κρατών που αξιώνουν την αποχώρησή του από την εξουσία.
Στο βόρειο τμήμα της χώρας, οι μάχες ανάμεσα σε σιίτες αντάρτες, που είναι γνωστοί ως Χούθι, και ένοπλα μέλη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης συνέχιζαν να μαίνονται για έβδομη ημέρα, με 60 νεκρούς μέχρι χθες, σύμφωνα με την εφημερίδα al Hayat.