Με απόφαση του ιρακινού Κοινοβουλίου η κυβέρνηση του Ιράκ δεν θα μπορεί να περνά σημαντικές μεταρρυθμίσεις χωρίς την έγκρισή του, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις εξουσίες του πρωθυπουργού Χάντερ αλ-Αμπάντι, ανέφεραν βουλευτές.
Η Βουλή έλαβε το μέτρο αυτό μετά την απόφαση του Αμπάντι τον περασμένο Αύγουστο να περάσει μονομερώς μεταρρυθμίσεις, κάτι το οποίο βουλευτές θεωρούν ότι συνιστά παραβίαση του Συντάγματος, όπως η κατάργηση των αντιπροέδρων και των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και η περικοπή των μισθών κυβερνητικών υπαλλήλων.
«Αυτό που είχαμε προειδοποιήσει στην επιστολή μας προς τον Αμπάντι την περασμένη εβδομάδα, να μην προχωρεί σε μονομερείς μεταρρυθμίσεις, τώρα φθάνει στο τέλος του. Με το ψήφισμα αυτό, όχι άλλες απόλυτες εξουσίες για τον πρωθυπουργό», δήλωσε στο Ρόιτερς ένα βουλευτής που ζήτησε ανωνυμία.
Την περασμένη εβδομάδα περισσότερα από 60 μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού Κράτος Δικαίου στο Ιράκ απείλησαν να αποσύρουν την κοινοβουλευτική υποστήριξή τους στις μεταρρυθμίσεις του Αμπάντι, αν δεν ανταποκριθεί στα αιτήματά τους για μεγαλύτερη διαβούλευση.
Οι αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και να σχηματιστεί ένα ενωμένο μέτωπο εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή ασφαλείας στο Ιράκ αφότου η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εισβολή ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέιν το 2003.
Ο Αμπάντι ανακοίνωσε μια μεταρρυθμιστική εκστρατεία τον Αύγουστο έπειτα από το ξέσπασμα διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς και του χαμηλού επιπέδου των υπηρεσιών υδροδότησης και ηλεκτροδότησης στο Ιράκ.
Οι μεταρρυθμίσεις είχαν σκοπό να καταργηθούν υψηλόβαθμα κυβερνητικά αξιώματα που έχουν γίνει όχημα πατρωνίας για ορισμένους από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στο Ιράκ και να καταπολεμήσουν την ανικανότητα στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.
Μερικά από αυτά τα μέτρα έχουν εφαρμοστεί, ενώ άλλα μοιάζει να έχουν βαλτώσει. Οι τρεις αντιπρόεδροι του Ιράκ, που οι θέσεις τους επρόκειτο να καταργηθούν, παραμένουν στη θέση τους.