Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις της Συμμαχίας στη Λιβύη καταδεικνύουν την αυξημένη στρατιωτική εξάρτηση των Ευρωπαίων από τις ΗΠΑ.
«Οι επιχειρήσεις στη Λιβύη δείχνουν ότι υπάρχει το δυναμικό για να ενισχυθεί αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ένα “ευρωπαϊκό στήριγμα” στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ράσμουσεν, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το «θέμα-κλειδί» για τη Συμμαχία.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ μια από τις επιχειρήσεις του δεν καθοδηγείται από τους Αμερικανούς αλλά από τους Ευρωπαίους», τόνισε ο Ράσμουσεν, παραδεχόμενος ωστόσο ότι «είναι γεγονός πως δε θα μπορούσαμε να διεξάγουμε αυτήν την επιχείρηση χωρίς τα μοναδικά και κρίσιμα μέσα που παρέχουν οι ΗΠΑ, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν ελλείψεις στους τομείς της εναέριας παρακολούθησης και αναγνώρισης».
Το συμπέρασμα για το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ είναι σαφές: «Ναι, οι Ευρωπαίοι έχουν τη διοίκηση αλλά δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς τους Αμερικανούς. Εξαρτώμαστε πάντα από τις ΗΠΑ».
«Στις παρούσες συνθήκες το ισχυρότερο εμπόδιο στη δημιουργία ενός ενισχυμένου ευρωπαϊκού στηρίγματος εντός του ΝΑΤΟ είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης στην Ευρώπη προκειμένου να επενδυθούν αρκετά χρήματα στον τομέα της άμυνας», τόνισε.
Ο Ράσμουσεν εξέφρασε το φόβο ότι η Ευρώπη βυθίζεται σε μια κατάσταση αποστρατιωτικοποίησης που θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική.
Σήμερα ο προϋπολογισμός του ΝΑΤΟ καλύπτεται σε ποσοστό 20% από τους Ευρωπαίους (στα τέλη του Ψυχρού Πολέμου ήταν το ένα τρίτο) και κατά 80% από τη βόρεια Αμερική.
«Αν η τάση αποστρατιωτικοποίησης επαληθευτεί, θα έχουν μια Ευρώπη που δε θα διαθέτει τις αναγκαίες ικανότητες για να χειριστεί μια κρίση όπως αυτή της Λιβύης» είπε.
Προειδοποίησε εξάλλου ότι, μολονότι είναι κατανοητό σε αυτήν την εποχή οικονομικής λιτότητας να πλήττεται ο αμυντικός προϋπολογισμός, αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην παρακμή της Ευρώπης στη διεθνή σκηνή.