Λίγες ημέρες πριν από τις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου το φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας, HDP, το οποίο βρίσκεται στο στόχαστρο των τζιχαντιστών και της τουρκικής κυβέρνησης, πραγματοποιεί μία διακριτική προεκλογική εκστρατεία.
Εδώ και πέντε μήνες, ο χαρισματικός ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, απηύθυνε ομιλίες σε συγκεντρώσεις χιλιάδων υποστηρικτών.
Την περασμένη Κυριακή όμως ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς έπρεπε να αρκεστεί σε ένα τσάι με μία χούφτα εργατών τα ξημερώματα σε ένα εργοτάξιο, ένα κολατσιό με λίγους φοιτητές το μεσημέρι, στη συνέχεια μία ομιλία μπροστά σε λίγες εκατοντάδες συγκεντρωμένους σε μία κακοφωτισμένη αίθουσα στην Κωνσταντινούπολη.
«Είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος για το κόμμα μας, είμαστε αντιμέτωποι με την κυβέρνηση και το Ισλαμικό Κράτος», εξηγεί ο 67χρονος Εμίν Εργκίν. «Είμαι Kούρδος και έχω ζήσει δικτατορίες, αλλά για πρώτη φορά στη ζωή μου δεν αισθάνομαι ασφαλής παγαίνοντας σε μία συγκέντρωση».
Μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά συγκέντρωσης του HDP στις 5 Ιουνίου στο Ντιγιάρμπακιρ, και προπαντός μετά την πολυαίμακτη επίθεση της 10ης Οκτωβρίου στην Άγκυρα πριν από την έναρξη μίας πορείας για την ειρήνη, το κόμμα ματαίωσε όλες τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις, αντικαθιστώντας τις με συναντήσεις σε κλειστούς χώρους με την λήψη μέτρων ασφαλείας.
Μετά την επίθεση στην Άγκυρα, ο συνήθως μετριοπαθής Σελαχατίν Ντεμιρτάς δεν κρατά πια τα λόγια του. Κατηγορεί την ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση ότι παραμέλησε σκοπίμως τα μέτρα ασφαλείας στη συγκέντρωση στην τουρκική πρωτεύουσα και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ηγείται «ενός Κράτους κατά συρροή δολοφόνου».
Το HDP βρίσκεται στο στόχαστρο του τουρκικού καθεστώτος από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου.
Εξασφαλίζοντας το 13% των ψήφων και 80 έδρες στο τουρκικό κοινοβούλιο, το κίνημα του Ντεμιρτάς έβαλε τέλος στην παντοδυναμία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ερντογάν, στερώντας του την απόλυτη πλειοψηφία.
«Ο Ερντογάν εννοεί την πολιτική ως προσωπική εξουσία. Θεωρεί τον εαυτό του θρησκευτικό ηγέτη ενός χαλιφάτου», δήλωσε την Κυριακή ο Ντεμιρτάς.
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προσάπτει στο HDP συνεργασία με το PKK.
Μετά την επίθεση στο Σουρούτς στο τέλος Ιουλίου, η οποία αποδόθηκε στους τζιχαντιστές, και τον θάνατο 34 νεαρών κούρδων ακτιβιστών, το PKK επανέλαβε τις επιθέσεις του εναντίον του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας, συμβόλων ενός κράτους που παραμελεί σκοπίμως την ασφάλεια του κουρδικού πληθυσμού.
Και ακόμη και αν ο Ντεμιρτάς επαναλαμβάνει ότι το HDP δεν είναι η «πολιτική βιτρίνα» του PKK, η αναζωπύρωση της κουρδικής σύγκρουσης δυσχέρανε τη θέση του. Ακόμη περισσότερο που οι κούρδοι αντάρτες κήρυξαν εκεχειρία μέχρι την 1η Νοεμβρίου για να μην «ενοχλήσουν» την προεκλογική του εκστρατεία.
«”Προδότες της πατρίδας”, “Εχθροί του Έθνους”. Το βλέπετε ότι η εξουσία δεν μας αντιμετωπίζει ποτέ ως πολιτικούς αντιπάλους. Έχουν ωθήσει την Τουρκία στο χείλος του εμφυλίου πολέμου, μέχρι του σημείου που οι άνθρωποι αλληλομισιούνται», λέει ο Ντεμιρτάς.
Παρά τη δύσκολη συγκυρία, το HDP ελπίζει ότι θα επιβεβαιώσει την εκλογική του επίδοση του Ιουνίου, ακόμη και θα την βελτιώσει. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν το 12% έως 14% της πρόθεσης ψήφου.
Με την ώθηση που του δίνει η ηγεσία του Ντεμιρτάς, το κόμμα διεύρυνε τη βάση του πέραν της υπεράσπισης της κουρδικής υπόθεσης και μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο αριστερό κίνημα που υπερασπίζεται όλες τις μειονότητες και εμφανίζεται ως «η μόνη αληθινή εναλλακτική» στο AKP.