Οι Αργεντινοί ψηφίζουν σήμερα για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους, τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς Ντανιέλ Σκιόλι ή τον συντηρητικό Μαουρίτσιο Μάκρι, έπειτα από 12 χρόνια προεδρίας του Νέστορ και της Κριστίνα Κίρχνερ.

Ο 58χρονος Ντανιέλ Σκιόλι, που υποστηρίζεται από την απερχόμενη πρόεδρο Κριστίνα Κίρχνερ και τον αριστερό συνασπισμό της, το Μέτωπο για τη Νίκη (FPV) είναι το μεγάλο φαβορί. Ο Σκιόλι προηγείται σχεδόν δέκα μονάδες, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έναντι του πιο επικίνδυνου αντιπάλου του, του Μαουρίτσιο Μάκρι, του 56χρονου δημάρχου του Μπουένος Άιρες από το 2007.

Ο μελλοντικός πρόεδρος, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 10 Δεκεμβρίου, μπορεί να κερδίσει από τον πρώτο γύρο σε περίπτωση που συγκεντρώσει το 45% των ψήφων, ή μόνο το 40% εάν η διαφορά με τον δεύτερο υποψήφιο είναι 10 μονάδες. Αν δεν εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 22 Νοεμβρίου, και αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά στην εκλογική ιστορία της νοτιοαμερικάνικης χώρας.

Τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών, ο Σκιόλι με ποσοστό 39% των ψήφων προηγήθηκε του Μάκρι (30%) και του 43χρονου Σέρτζιο Μάσα (20%), δικηγόρου, βουλευτή και πρώην στελέχους της κυβέρνησης Κίρχνερ, η προεκλογική εκστρατεία του οποίου επικεντρώθηκε στο θέμα της ασφάλειας.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 18.00 τοπική ώρα (23.00 ώρα Ελλάδας).

Ο Σκιόλι παρουσιάζεται ως κεντρώος, λάτρης του διαλόγου και άνθρωπος της συναίνεσης, παρότι η Κριστίνα Κίρχνερ κυβέρνησε κατά τη διάρκεια των δύο θητειών της με έναν συγκρουσιακό τρόπο, συγκεντρώνοντας τις εξουσίες.