Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε σήμερα πως συζήτησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκεκριμένα βήματα για την αποκλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Μετέφερα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό το μήνυμα για την ανάγκη της από κοινού εξεύρεσης τρόπων τερματισμού της βίας, της αποκλιμάκωσης της κατάστασης, επίδειξης ηγεσίας και αυτοσυγκράτησης και στη ρητορική μας», τόνισε η Μογκερίνι μετά τη συνάντηση της με τον Νετανιάχου στο Βερολίνο.

«Συζητήσαμε συγκεκριμένους τρόπους αποκλιμάκωσης της βίας στο έδαφος και τη διασφάλιση του στάτους κβο σε ιερούς τόπους», ανέφερε στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα η Μογκερίνι ανέφερε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ότι το «κουαρτέτο» των μεσολαβητών για τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Μέση Ανατολή θα συναντηθεί στη Βιέννη την Παρασκευή για να καλέσει τους ηγέτες του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής να κατεβάσουν τους τόνους στη ρητορική τους και να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της βίας ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

Πρόσθεσε πως θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι, τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ «για να στείλουν ένα συντονισμένο, ισχυρό μήνυμα προς όλες τις πλευρές για την αποκλιμάκωση της βίας στην περιοχή».

Παράλληλα, αναφερόμενη στην συριακή κρίση, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας χαρακτήρισε κρίσιμη τη συμμετοχή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σε μια πολιτική μετάβαση στην Συρία.

«Πιστεύω ότι έχουμε διδαχθεί από τα μαθήματα που πήραμε από το Ιράκ, ότι χρειαζόμαστε να εγγυηθούμε ότι οι πολιτικές διαδικασίες και μεταβάσεις χρειάζεται να διασφαλίζουν όχι μόνο την ασφάλεια, αλλά παράλληλα την ευρεία συμμετοχή όλων των κοινωνικών συνιστωσών στη διαδικασία», επισήμανε. «Και για αυτό εργαζόμαστε – για μια μετάβαση στην οποία ο Άσαντ θα είναι σίγουρα κομμάτι του σημείου εκκίνησης», πρόσθεσε.