Μετά τον Γάλλο πρωθυπουργό που είχε χαρακτηρίσει «ανυπόφορη» τη σιωπή του ΟΗΕ για τις βιαιότητες στη Συρία, ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζεράρ Λονγκέ χαρακτήρισε σήμερα «επονείδιστη» τη στάση της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίες αντιτίθενται στην ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφασης που καταδικάζει την καταστολή στη Συρία.

«Είναι επονείδιστο διότι είναι προφανές ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ έχει κινητοποιήσει απίστευτα μέσα για να εξουδετερώσει την αντιπολίτευσή του και χώρες που εξελίσσονται, όπως η Ρωσία, ή δηλώνουν ότι ανήκουν στη κοινωνία των εθνών, όπως η Κίνα, οφείλουν να αποδεχθούν τους κοινούς κανόνες: μία κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την αντιπολίτευσή της με κανόνια», είπε ο Λονγκέ σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Πορτογαλία) έχουν υποβάλει εδώ και μερικές εβδομάδες στη Νέα Υόρκη σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία καταδικάζει την καταστολή στη Συρία, ζητώντας την εφαρμογή πολιτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Ζεράρ Λονγκέ, η στρατιωτική λύση δεν είναι πιθανή στη Συρία, διότι όπως φαίνεται «βρισκόμαστε σε μία λογική εμφυλίου πολέμου. Συνοικία με συνοικία, σπίτι με σπίτι βρίσκονται αντιμέτωπα, η λύση δεν μπορεί να είναι στρατιωτική στην περίπτωση αυτή».

Για την άσκηση πίεσης επί της Δαμασκού, η διεθνής κοινότητα οφείλει, σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Αμυνας, να εξαντλήσει οικονομικά τη Συρία. «Ζητούμε από τους γείτονες που διαθέτουν πολιτική, οικονομική, ηθική επιρροή” επί της Συρίας, σκέφτομαι την Τουρκία που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, να ασκήσει πίεση επί της γειτονικής χώρας για να πει: σταματήστε», είπε.