Διάβημα διαμαρτυρίας θα κάνει η Σερβία στην Κροατία, σύμφωνα με το σέρβο υπουργό Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, για το χθεσινό επεισόδιο στη συνοριακή διάβαση Μπερκάσοβο, την είσοδο, όπως υποστηρίζει, κροατών αστυνομικών στη σερβική επικράτεια και την επίθεση σε δημοσιογράφους και εικονολήπτες που κατέγραφαν το θέμα των προσφύγων.

Ο κ. Στεφάνοβιτς καταδίκασε δριμύτατα την είσοδο κροατών αστυνομικών στο έδαφος της Σερβίας, τονίζοντας ότι παραβιάστηκε η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Δήλωσε μάλιστα ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από την κροατική πλευρά κι αν επαναληφθεί κάτι ανάλογο, η σερβική αστυνομία θα πρέπει να αντιδράσει.

Ο Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, νωρίτερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βελιγράδι δήλωσε ότι δέχθηκαν επίθεση ο φωτορεπόρτερ του AFP, Αντρέι Ισάκοβιτς, ο εικονολήπτης του Reuters, Μπράνκο Φιλίποβιτς, ο εικονολήπτης του Al Jazeera Μπόσκο Μπράνκοβιτς και ένας Βρετανός δημοσιογράφος. Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνοβιτς, ο Μπράνκο Φιλίποβιτς δέχθηκε πολλά χτυπήματα.

Επισημαίνοντας ότι η Σερβία επιθυμεί φυσιολογικές σχέσεις με την Κροατία, ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών είπε ότι τέτοια συμπεριφορά της Κροατίας δεν είναι καλής γειτονίας και δεν μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης με τους πρόσφυγες. Τόνισε ακόμη ότι με βάση τις αναφορές της σερβικής αστυνομίας και τις εικόνες που κατέγραψαν τα ΜΜΕ είναι ξεκάθαρο ότι κροάτες αστυνομικοί εισήλθαν στα 50 μέτρα σε σερβικό έδαφος στη συνοριακή διάβαση Μπάπσκα – Μπερκάσοβο.

Ο αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Όστογιτς, σχολιάζοντας το επεισόδιο στα σύνορα, δήλωσε ότι κροάτες αστυνομικοί δεν βρέθηκαν ποτέ στην πλευρά της Σερβίας.

Σύμφωνα με τον Τύπο του Βελιγραδίου, χθες, στη Σερβία εγκλωβίστηκαν περίπου 20.000 πρόσφυγες και η Κροατία άνοιγε και έκλεινε τη συνοριακή διάβαση.

Μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει τα σύνορα με την Κροατία, οι πρόσφυγες από τα σύνορα Σερβίας – Κροατίας κατευθύνονται στη Σλοβενία για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική και βόρεια Ευρώπη.

Η Σλοβενία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει σε 2.500 ανθρώπους να εισέρχονται ανά ημέρα στην επικράτειά της. Αυτό προκάλεσε συμφόρηση στα σύνορα Σερβίας – Κροατίας και αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες παρέμεναν εγκλωβισμένοι στη Σερβία για πολλές ώρες μέχρι να επιτρέψει η κροατική συνοριακή αστυνομία την είσοδό τους στην Κροατία.