Να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους κάλεσε τα κράτη μέλη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, παρουσιάζοντας σήμερα την πορεία της εφαρμογής των βημάτων που πρότεινε η Επιτροπή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και που υιοθέτησαν τα κράτη-μέλη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά τις ομάδες υποστήριξης για την καταγραφή και την ταυτοποίηση των αιτούντων άσυλο στις χώρες πρώτης γραμμής, η Επιτροπή ανέφερε πως το ιταλικό hotspot στη Λαμπεντούζα λειτουργεί ήδη, ενώ το πρώτο ελληνικό, στη Λέσβο, θα λειτουργήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Εκεί έχουν μεταβεί ήδη 53 εμπειρογνώμονες της Frontex, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, 3.500 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καταγράφονται εκεί καθημερινά.
Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής, η πρώτη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ όπως σημείωναν, ο υπεύθυνος για το συντονισμό της μετεγκατάστασης προσφύγων είναι ο επικεφαλής της νέας task force, Mάρτιν Φερβέι. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν πέντε κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (Λέσβος, Χίος, Κως, Λέρος και Σάμος), ενώ το συντονιστικό κέντρο βρίσκεται στον Πειραιά.
Αναφορικά με την αύξηση της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2015 και του 2016 εγκρίθηκαν, ενώ αναμένεται ακόμα από ορισμένα κράτη-μέλη να συνδράμουν οικονομικά με τα ποσά τα οποία δεσμεύτηκαν, στη Σύνοδο Κορυφής, ότι θα συνεισφέρουν. Επιπλέον, η Επιτροπή αναμένει ακόμα από ορισμένα κράτη-μέλη να διαθέσουν σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς εμπειρογνώμονες (συνολικά πρέπει να φτάσουν τους 1.000), οι οποίοι θα αποσπαστούν στην Ιταλία και την Ελλάδα για να βοηθήσουν στη διαχείριση της κρίσης.
Ερωτηθείς ο Φ. Τίμερμανς για το ενδεχόμενο αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνο, υπογράμμισε πως είναι απαραίτητη κάποιου είδους μεταρρύθμιση, όχι μόνο γιατί δεν εφαρμόζεται, αλλά και γιατί οι συνθήκες έχουν αλλάξει από τότε που έχει θεσπιστεί. Τόνισε, ωστόσο, πως οι συνθήκες υποδοχής στην Ελλάδα πρέπει να βελτιωθούν έτσι ώστε να επανεκκινήσουν οι επιστροφές εκεί των ατόμων, όπως επιβάλλει η εν λόγω συνθήκη και δεν τηρείται αυτή τη στιγμή.
Τέλος, ο Φρανς Τιμερμανς τόνισε πως κομβικό σημείο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, στην οποία μεταβαίνει σήμερα για να προωθήσει το Σχέδιο Δράσης της Κομισιόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι οι δυο πλευρές να συμφωνήσουν σε ορισμένα σημεία του Σχεδίου, έτσι ώστε να τα παρουσιάσει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό η Τουρκία να συμπεριληφθεί στις χώρες ασφαλούς προέλευσης.