Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχε προειδοποιήσει τον ηγέτη της Λιβύης Μιανμάρ Καντάφι να αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο καθώς το καθεστώς του άρχιζε να καταρρέει, όπως αποκαλύπτεται από την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Αν έχεις ένα ασφαλές μέρος, πρέπει να πας εκεί», του είχε πει. Δεν υπήρχε καμία αναφορά στο να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, αντίθετα ο Μπλερ ήθελε να διαμεσολαβήσει ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τον Καντάφι.

Η παραίνεση αυτή ρίχνει ξανά φως στον αμφιλεγόμενο σύνδεσμο του Βρετανού πρωθυπουργού με τον άνδρα που ήταν επί δεκαετίες απόλυτος κυρίαρχος στη Λιβύη, όπως σημειώνει η Daily Mail.

Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός είχε δεχθεί έντονη κριτική για τη «Συμφωνία της ερήμου» του 2004, που εξασφάλιζε έργα για τη BP και τερμάτιζε τη διεθνή απομόνωση της Λιβύης.

Το επίμαχο μήνυμα έχει ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2011 και εστάλη από τη συνεργάτιδα του Τόνι Μπλερ Κάθριν Ρίμερ στον Τζέικ Σάλιβαν, τον επικεφαλής σύμβουλο της Κλίντον σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο οποίος της το προώθησε.

Τότε ο Μπλερ ήταν ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου- ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας- στη Μέση Ανατολή.

Η Ρίμερ τονίζει: «Ο κ. Μπλερ θα ήθελε να γνωρίζετε πως μιλά απόλυτα ιδιωτικά στα τηλεφωνήματα αυτά και δεν ενημερώνει τα ΜΜΕ» και σημειώνει πως ο Βρετανός «μετέφερε ένα πολύ σκληρό μήνυμα στον Καντάφι πως η βία πρέπει να τελειώσει και εκείνος να κάνει πέρα».

Στη συνέχεια αντιγράφει ακριβώς τα λόγια του Μπλερ: «Είναι ζήτημα- κλειδί η αιματοχυσία και η βία να σταματήσει… Αν έχεις ένα ασφαλές μέρος να πας τότε πρέπει να πας εκεί επειδή αυτό δεν θα τελειώσει ειρηνικά εκτός κι αν αυτό συμβεί. Αν συνεχιστεί για μία ή δύο μέρες ακόμα θα έχουμε περάσει αυτό το σημείο. Το λέω αυτό γιατί το πιστεύω βαθιά. Αν δεν βρούμε τρόπο να το τερματίσουμε γρήγορα θα φτάσουμε σε σημείο από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή»,

Σε άλλο email με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου 2011 περιγράφεται στην Κλίντον ο Μπλερ ως ένας άνθρωπος που «μπορεί να έχει καλή σχέση» με τον Καντάφι.

Ο Λίβυος δικτάτορας εγκατέλειψε την Τρίπολη και σκοτώθηκε από εξεγερμένους κοντά στη γενέτειρά του τη Σύρτη, τον Οκτώβριο του 2011.