Το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία εφαρμόστηκε για λόγους εθνικής ασφάλειας, που είναι σημαντικότερη από οποιοδήποτε κέρδος, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς και για μία ακόμη φορά κατηγόρησε τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι οργανώνει την αποστολή όλων των προσφύγων στα κροατικά σύνορα σε συμφωνία με τη Βουδαπέστη, αλλά και με το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Κροατία, την Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ).
«Αυτός δεν είναι εμπορικός πόλεμος» είπε ο κ. Μιλάνοβιτς «επειδή η Κροατία δεν έχει θεσπίσει μέτρα που εισάγουν διακρίσεις, αλλά έκλεισε τα σύνορά της σε όλους για την εμπορευματική κίνηση».
«Το μέτρο μας στα σύνορα ίσως ήταν σκληρό, αλλά έπρεπε να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα και να ελέγξουμε τις ροές μεταναστών» ανέφερε ο Κροάτης πρωθυπουργός.
«Αλλά μία χώρα, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ και η οποία δεν λειτουργεί ως κράτος, αλλά ως περιοχή μέσω της οποίας διέρχονται ανεξέλεγκτα πρόσφυγες ήταν η πρώτη που επέβαλε μέτρα που εισάγουν διακρίσεις σε βάρος των κροατικών φορτηγών και των κροατικών προϊόντων. Σε αυτό έπρεπε να αντιδράσουμε με νέα μέτρα» υπογράμμισε ο κ. Μιλάνοβιτς.
Ο Κροάτης πρωθυπουργός είπε ότι η Κροατία δεν μπορεί να δέχεται 10.000 πρόσφυγες ημερησίως «αν επιθυμεί να διατηρήσει την τάξη, η οποία εγγυάται ότι οι πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα με τέτοια εισροή προσφύγων δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα».
«Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και λειτουργίας του κράτους. Οι ιδιοκτήτες κάποιων εταιριών, μεταξύ των οποίων και φίλοι μου, τώρα είναι σε δεύτερη μοίρα. Η εθνική ασφάλεια θα είναι πάντα μπροστά από τα κέρδη οποιασδήποτε εταιρείας» τόνισε ο κ. Μιλάνοβιτς.
Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς δεν διευκρίνισε πότε θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα.
«Συζητώ με τους συνεργάτες μου για το πότε θα ανοίξουμε εκ νέου τα σύνορα, δηλαδή όπως πήραμε την απόφαση, με τον ίδιο τρόπο και θα την αλλάξουμε , αλλά και θα την εφαρμόσουμε και πάλι, αν η Σερβία δεν αρχίσει να συμπεριφέρεται ως κράτος», είπε.
«Σε εμάς οι άνθρωποι εισέρχονται με 100 ευρώ και φεύγουν με 100 ευρώ. Στη Σερβία, τους τα παίρνουν. Καταλαβαίνετε πού είναι η διαφορά; Από μία οργανωμένη πολιτεία θα περίμενε κανείς να έχει κάποια κέντρα υποδοχής, όπως έχει και η Κροατία», δήλωσε ο κ. Μιλάνοβιτς.
Επανέλαβε ότι στον πρωθυπουργό της Σερβίας πρόσφερε «στόλο λεωφορείων» για τους πρόσφυγες, ώστε να μεταφέρονται προς τα ουγγρικά σύνορα και εν μέρει στη συνοριακή διάβαση με την Κροατία, Μπαγιάκοβο.
«Υπάρχει προσφορά, η οποία μας κοστίζει, πιο έντιμη ή καλύτερων προθέσεων; Εξηγήστε μου για ποιους λόγους την απορρίπτει κάποιος;» διερωτήθηκε ο κ. Μιλάνοβιτς.
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας απάντησε ο ίδιος: «Δεν θέλεις επειδή έχεις κίνητρο, επειδή είσαι σε συμφωνία με κάποιον, επειδή συζητάς με τη Βουδαπέστη, επειδή έχεις κρυφές συναντήσεις με τον Καραμάρκο (τον αρχηγό της HDZ) στο Ζάγκρεμπ».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της Σερβίας για φτηνά τεχνάσματα. «Αυτές οι τρομερές δηλώσεις ότι εμείς βγάζουμε κάποιους έξω από τα λεωφορείο, είναι ένα ψέμα, αυτό ποτέ δεν έγινε και ποτέ δεν θα γίνει. Αλλά ποιος μιλάει; Ποιος; Ποιος το έκανε το ’93 και το ’94. Ποιο κόμμα το έκανε, ποιοι άνθρωποι;» αναρωτήθηκε ο κ. Μιλάνοβιτς.
«Εμείς κυβερνάμε μία χώρα ,στην οποία σημαντικά θέματα είναι η ασφάλεια, ο νόμος και η τάξη, παρά τα εμπόδια και τις “τρικλοποδιές” που από μέρα σε μέρα είναι ολοένα και λιγότερες, επειδή ο λαός βλέπει ποιος δουλεύει. Και στη χειραγώγηση της σχολής Σέσελι δεν θα δώσω σημασία, επειδή ενώ συνεργάτες μου, όπως ο Ράνκο Όστογιτς βοηθούσαν τους Σέρβους στο Ντόνι Λάπατς το ’95, κάποιοι άλλοι εκφωνούσαν εμπρηστικούς λόγους στην Πέτρινια και στην Γκλίνα και προσπαθούσαν να βομβαρδίσουν πόλεις της Κροατίας. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά και δεν πρόκειται ποτέ να σβηστεί, όσο είμαστε ζωντανοί» δήλωσε ο κ. Μιλάνοβιτς.
Ο Κροάτης πρωθυπουργός είπε ότι η κατάσταση με τη μεγάλη εισροή μεταναστών μπορεί να συνεχιστεί και ότι η Κροατία μπορεί να αναγκαστεί να τους κατευθύνει προς τη Σλοβενία.
«Η συμπεριφορά της Ουγγαρίας είναι απρόβλεπτη. Προχωρούν στην ανέγερση φράχτη κατά μήκος των συνόρων με τη Σλοβενία, δηλαδή στο εσωτερικό του χώρου Σένγκεν», δήλωσε ο κ. Μιλάνοβιτς.
Ο Κροάτης πρωθυπουργός είπε ότι είναι σε επαφή με τον Σλοβένο ομόλογό του, Μίρο Τσέραρ, καθώς και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν προσθέτοντας ότι έχει την υποστήριξή τους όσον αφορά την πολιτική που ακολουθεί στο ζήτημα με τους πρόσφυγες.