Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο επικεφαλής της ένοπλης οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), γνωστός ως Τιμολέον Χιμένες ή «Τιμοσένκο», μεταβαίνουν σήμερα στην Αβάνα της Κούβας για μια «συνάντηση-κλειδί», ανακοίνωσε ο αρχηγός του κράτους της Κολομβίας, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησής του με τους αντάρτες.
«Θα κάνω έναν σταθμό στην Αβάνα για μια συνάντηση-κλειδί με τους διαπραγματευτές ώστε να επιταχυνθεί το τέλος της σύρραξης. Η ειρήνη είναι κοντά», έγραψε ο Σάντος στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Ο Σάντος αναμένεται κατόπιν να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του κράτους της Κολομβίας μεταβαίνει στην Αβάνα από την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, πριν από τρία χρόνια, ανάμεσα σε μια αντιπροσωπεία της κυβέρνησής του και στελέχη των FARC, της μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών της λατινοαμερικάνικης χώρας, η οποία μετράει περίπου 7.000 μαχητές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Μπογοτά.
Ο αρχηγός των FARC, ο Τιμολέον Χιμένες ή «Τιμοσένκο», αναμένεται επίσης εντός της ημέρας στην Αβάνα για να συμμετάσχει σε μια συνάντηση των διαπραγματευτών, σύμφωνα με μια πηγή στις τάξεις των ανταρτών.
Στη συνάντηση αυτή, η οποία προβλέπεται να αρχίσει στις 17:00 σήμερα Τετάρτη τοπική ώρα (τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας) «θα είναι παρόντες ο πρόεδρος Σάντος, ο πρόεδρος (της Κούβας) Ραούλ (Κάστρο) και ο διοικητής Τιμοσένκο», είπε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Χωρίς να διευκρινίσει για πόσο ακριβώς θα παραμείνει ο Σάντος στην Κούβα, η προεδρία της Κολομβίας υπογράμμισε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι «η δικαιοσύνη είναι στην καρδιά των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, και με μια συμφωνία για το θέμα αυτό το όνειρο της οικοδόμησης της χώρας με ειρήνη θα γίνει πραγματικότητα».
Η επίτευξη μιας επιμέρους συμφωνίας για την απονομή «δικαιοσύνης θα σημάνει πρακτικά ότι η διαδικασία έφθασε σε ένα σημείο από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Αυτό είναι ένα μεγάλο νέο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η κυβέρνηση της Κολομβίας διεξάγει από τον Νοέμβριο του 2012 διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης με τους FARC, με τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών να έχουν ήδη καταλήξει σε επιμέρους προκαταρκτικές συμφωνίες για διάφορα θύματα, όπως η άρση των ναρκοπεδίων και ο τερματισμός της στρατολόγησης των ανηλίκων κάτω των 17 ετών από τους αντάρτες.
Ο Σάντος είχε διαμηνύσει χθες Τρίτη ότι η συμφωνία για την απόδοση δικαιοσύνης δεν θα ικανοποιήσει τους πάντες, αλλά η επίτευξή της θα είναι θετική μακροπρόθεσμα.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας είχε υποστηρίξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι η απροθυμία των ηγετών των ανταρτών να εκτίσουν ποινές —όχι κατ’ ανάγκη στις φυλακές— αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης.
«Η σύναψη μιας συμφωνίας για (να αποδοθεί) δικαιοσύνη είναι μια από τις καλύτερες ειδήσεις για την Κολομβία τα τελευταία 60 χρόνια και μια από τις σημαντικότερες της ιστορίας της», ανέφερε η σημερινή ανακοίνωση της προεδρίας.
Οι δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις είχαν καταλήξει ως τώρα σε επιμέρους συμφωνίες για ζητήματα όπως η ανακατανομή της γης, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και η συμμετοχή των πρώην ανταρτών στην πολιτική ζωή.
Ο πόλεμος στην Κολομβία διαρκεί πάνω από μισό αιώνα· έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 220.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει τουλάχιστον έξι εκατομμύρια πολίτες.