Αύξηση κατά 5,7% της τουριστικής κίνησης στη Σόφια καταγράφηκε, το πρώτο εξάμηνο του 2015, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τουρισμού του δήμου.

Συνολικά 485.272 τουρίστες επισκέφθηκαν τη βουλγαρική πρωτεύουσα την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015, από τους οποίους 284.088 ήταν ξένοι τουρίστες και 201.184 Βούλγαροι.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν τη Σόφια ήταν από τη Γερμανία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τις ΗΠΑ και την Τουρκία και αυξημένος ήταν ο αριθμός τουριστών από το Ισραήλ, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 καταγράφηκε αύξηση 28% των επισκεπτών από το Ισραήλ, 12% από την Ουκρανία, 10% από την Ιαπωνία και 8% από τις ΗΠΑ. Το ποσοστό αύξησης επισκεπτών από την Κίνα ήταν το μεγαλύτερο, έφθασε το 45%, αλλά ο απόλυτος αριθμός τους εξακολουθεί να είναι χαμηλός.

Μειωμένος κατά 14% ήταν ο αριθμός επισκεπτών από τη Ρωσία και κατά 12% από την Ισπανία και την Αυστρία.

Τη συγκεκριμένη περίοδο υπήρξε αύξηση επισκεπτών και διανυκτερεύσεων τουριστών από γειτονικές χώρες, με εξαίρεση την Ελλάδα. Το ποσοστό των επισκεπτών από την Ελλάδα μειώθηκε κατά 1,5% και των διανυκτερεύσεων κατά 7%.

Ο αριθμός των τουριστών από τη Σερβία αυξήθηκε κατά 18%, κάτι που οφείλεται εν μέρει σε έναρξη απευθείας δρομολογίου Σόφια-Βελιγράδι, στο τέλος Μαρτίου 2014.

Ο αριθμός των Βούλγαρων τουριστών που επισκέφθηκαν τη Σόφια ήταν ισομερώς κατανεμημένος τους μήνες της συγκεκριμένης περιόδου, ενώ ο αριθμός των ξένων τουριστικών είχε αυξητική πορεία, με κορύφωση τον Ιούνιο, όταν 62.000 ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη Σόφια.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν αύξηση του αριθμού των τουριστών ανά έτος: 1,45% το 2010, 6,03% το 2011, 8,94% το 2012, 5,67% το 2013 και 9,11% το 2014.

Τα έσοδα του Οργανισμού Τουρισμού του δήμου Σόφιας από την αρχή του έτους αυξήθηκαν κατά 1 εκατ. λέβα.

Η βουλγαρική πρωτεύουσα προσφέρεται για πολιτιστικό, ιστορικό, συνεδριακό, περιβαλλοντικό και ορεινό τουρισμό και γι αυτό προσελκύει επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το προφίλ των τουριστών που επισκέπτονται τη Σόφια δεν διαφέρει από το προφίλ των τουριστών σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουν υψηλές απαιτήσεις, καθώς είναι περισσότερο ενημερωμένοι, διαθέτουν τουριστική εμπειρία, επιλέγουν καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής και επιδιώκουν προϊόν που προκαλεί τις αισθήσεις, όπως προσκυνηματικό τουρισμό, καθαρή φύση και επαφές με τον τοπικό πληθυσμό.