Έναν αναγνωρισμένο τρομοκράτη φέρεται να συνέλαβε η ουγγρική αστυνομία μεταξύ των 29 συλλήψεων που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στα σύνορα με τη Σερβία, σύμφωνα με τις δηλώσεις ενός συμβούλου ασφάλειας του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στην κρατική τηλεόραση Μ1.
Η Ουγγαρία συνέλαβε 29 άτομα καθώς οι μετανάστες που απαιτούσαν είσοδο στα πρόσφατα σφραγισμένα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Σερβία συγκρούστηκαν με ειδικές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες εκτόξευσαν νερό και δακρυγόνα, ενώ οι μετανάστες έψαχναν για νέα μονοπάτια να μπουν στην ΕΕ.
Την ώρα που χιλιάδες μετανάστες διάσπαρτοι στη βαλκανική χερσόνησο προσπαθούν να μπουν στην ΕΕ, με προορισμό τη Γερμανία, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δήλωσε στα μέσα ότι η χώρα του σκόπευε να χτίσει έναν φράχτη σε μέρος των συνόρων της με την Κροατία και την Ρουμανία για να σταματήσει την αθρόα εισροή μεταναστών.
Μετέπειτα ειδικές αστυνομικές δυνάμεις με θωρακισμένα οχήματα συντάχθηκαν κατά μήκος των κλειστών συνόρων με τη Σερβία, όπου νεαροί μετανάστες τους πέταγαν πέτρες, απαιτώντας είσοδο στη χώρα. Τουλάχιστον 20 αστυνομικοί και 2 παιδιά τραυματίστηκαν, σύμφωνα με Ούγγρο αξιωματικό ασφάλειας.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου, του πρωθυπουργού ήταν στη «βάση δεδομένων των υπηρεσιών ασφάλειας».
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας κατηγόρησε την Ουγγαρία για «βάναυση και μη-ευρωπαϊκή συμπεριφορά» και ζήτησε από την ΕΕ να επέμβει.
Η Κροατία ανέφερε ότι θα στείλει ειδικούς στα σύνορά της με τη Σερβία να ταυτοποιήσουν ναρκοπέδια από τους Βαλκανικούς πολέμους της δεκαετίας του ’90.
Ο φράχτης που έχει κατασκευάσει η Ουγγαρία ύψους 3,5 μέτρων σε σχεδόν όλο το μήκος των συνόρων της με τη Σερβία θα επεκταθεί και στα σύνορα με τη Ρουμανία. Το γεγονός ώθησε τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα να ανακαλέσει στη μνήμη την πιο μαύρη εποχή της Ευρώπης: “Φράχτες, σκυλιά, αστυνομικοί, όπλα – αυτό μοιάζει με την Ευρώπη της δεκαετίας του ’30. Και μήπως λύσαμε το πρόβλημα των μεταναστών μ’ αυτά; Όχι, δεν το λύσαμε. Το να χτίζουμε φράχτη απλώς πετάει το πρόβλημα μέσα στη Σερβία, στη Κροατία και στη Ρουμανία.”
Η Ουγγαρία αντιτείνει ότι απλώς ενισχύει τους κανονισμούς της ΕΕ με την σφράγιση των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν και ότι η Σερβία είναι ασφαλής χώρα για όσους αναζητούν άσυλο.