Δοκιμασία για την Ευρώπη που χρειάζεται «ανθρωπιστική απάντηση» χαρακτηρίζει τη μεταναστευτική κρίση ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Η Ευρώπη περνά μια δοκιμασία, όμως μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν βρούμε γρήγορα μια κοινή μέθοδο αντιμετώπισης», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post. Επέκρινε, όμως, το γεγονός ότι «σήμερα μερικές χώρες μέλη υποδέχονται πολλούς πρόσφυγες και φέρουν το οικονομικό και οργανωτικό βάρος, ενώ άλλες αναζητούν άλλη προσέγγιση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε πολλές προτάσσεις, μία εκ των οποίων είναι οι αναγκαστικές ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων».
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι «αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι πάνω απ’ όλα μια ανθρωπιστική κρίση, μια πρόκληση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως η οικονομική κρίση. Γι’ αυτό η Ευρώπη πρέπει να βρει μια ανθρωπιστική απάντηση. Η Ευρώπη οφείλει να βοηθήσει τις χώρες από τις οποίες προέρχεται η πλειονότητα των προσφύγων και των μεταναστών» τόνισε.
«Πρέπει να σταθεροποιήσουμε τις χώρες αυτές. Επίσης οι γειτονικές χώρες χρειάζονται οικονομική και οργανωτική βοήθεια για να φροντίζουν καλύτερα τους πρόσφυγες. Χώρες όπως ο Λίβανος και η Τουρκία υποδέχονται πολύ περισσότερους πρόσφυγες απ’ ό,τι οι ευρωπαϊκές χώρες αναλογικά με τον πληθυσμό και την οικονομική τους ισχύ. Και φυσικά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συγκρούσεις και τους πολέμους που προκαλούν τα προσφυγικά ρεύματα», είπε.
Σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη Σένγκεν, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι η ελευθερία της κίνησης μεταξύ των χωρών που την έχουν υπογράψει αποτελεί «θεμελιώδη πυλώνα των ελευθεριών στην ΕΕ». Παρόλα αυτά εκτίμησε ότι στην τρέχουσα κατάσταση «η αναστολή της ισχύος της συνθήκης είναι σωστή», υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτό το μέτρο πρέπει να είναι «προσωρινό».
Όταν ρωτήθηκε αν είναι καλό ή κακό το γεγονός ότι εξαιτίας της τρέχουσας μεταναστευτικής κρίσης έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο Ντομπρόβσκις απάντησε: «Η εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας 86 δισεκ. ευρώ από την Αθήνα προχωρά καλά, ακόμη και με την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ένα σημαντικό μέρος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
«Αν διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα της χώρας, η Ελλάδα θα μπορέσει το επόμενο έτος να επιστρέψει στην ανάπτυξη του 2014. Πέρυσι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,7%, δημιουργήθηκαν 100.000 νέες θέσεις εργασίας και υπήρξε ένα μικρό πλεόνασμα. Γιατί αυτό να μην είναι εφικτό και το επόμενο έτος;», πρόσθεσε ο ίδιος.