Ο 17χρονος Lewis Tavernier, από το Stevenage του Hertforshire, επισκέφθηκε  έναν φίλο του στο σπίτι του και μαζί του είχε πάρει και το τόξο του. Προτού το αφήσει πάνω στο τραπέζι, όμως τ’ απασφαλίσει κατά λάθος.

Το όλο περιστατικό έγινε μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Όπως κάθισαν να κουβεντιάσουν στον καναπέ μπροστά από το τραπέζι, μόλις ένα μέτρο μακριά από το τόξο, αυτό εκτίναξε το βέλος, το οποίο καρφώθηκε στο ζυγωματικού του νεαρού, μερικά εκατοστά κάτω από το μάτι του.

Παρά το σοκ που και οι δύο υπέστησαν, ο φίλος του τον μετέφερε άμεσα στο νοσοκομείο, όπου η ακτινογραφία έδειξε μόνο ένα σπασμένο κόκαλο και ως εκ θαύματος δεν είχε προκληθεί ζημιά σε κάποιο, ζωτικής σημασίας, νεύρο.

Συγκεκριμένα οι γιατροί ανέφεραν ότι λίγα εκατοστά πιο πάνω ή πιο κάτω και ή θα είχε πεθάνει ή δε θα μπορούσε να ξαναμιλήσει ποτέ.

Η παραμονή του στο νοσοκομείο κράτησε μόλις μια μέρα και την επόμενη επέστρεψε σπίτι του. Ο μοναδικός τραυματισμός που προκλήθηκε ήταν το ραγισμένο κόκαλο και ο σχισμένος μυς του στο σημείο εκείνο. Για να επουλωθεί το τραύμα στο μυ θα χρειαστεί να περάσουν 6 μήνες, και θα έχει και ένα μικρό σημάδι, ενθύμιο του πόσο τυχερός υπήρξε.

Ο λόγος που κουβάλαγε το τόξο ο αριστούχος μαθητής ήταν ότι ασχολείται με διάφορα μαγικά τρικ και σε ένα από αυτά θα το χρησιμοποιούσε σε μια επίδειξη στους φίλους του. Πλέον όμως, όπως δηλώνει και ο ίδιος, σκέφτεται να μη συμπεριλάβει ξανά «μεσαιωνικά» όπλα στα μαγικά του.